Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το πρωί της Τετάρτης νέο διάγγελμα Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ξανακτίζοντας μία ασφαλή, ισχυρή και υπερήφανη Αμερική». Αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα της ομιλίας για την «Κατάσταση της Ενωσης», που αναμένεται να εκφωνήσει απόψε αργά το βράδυ στην Ουάσιγκτον (γύρω στις 5.00 το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματος, ο Πρόεδρος αναμένεται να εξάρει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνησή του στο Κογκρέσο, να καμαρώσει για τους «θετικούς δείκτες» της αμερικανικής οικονομίας σε χρηματιστήρια και απασχόληση, ενώ θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες για «μείωση των εμπορικών φραγμών» για τις αμερικανικές εξαγωγές διεθνώς, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε διμερείς και όχι σε πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Θα ζητήσει επίσης διακομματική στήριξη σε αλλαγές που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική, την πραγματοποίηση σύγχρονων δημόσιων υποδομών ύψους άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, μεταξύ άλλων σε οδικά δίκτυα, μεταφορές, συγκοινωνίες, ενώ αναμένεται να απαιτήσει επιπρόσθετη αύξηση των ήδη μεγάλων στρατιωτικών δαπανών, επικαλούμενος (κατά ορισμένους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου) «τις δραματικές απειλές στη διεθνή σκηνή», επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες σε βάρος χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Δεν θα παραλείψει βεβαίως τις πιέσεις στο Κογκρέσο για έγκριση χρηματοδότησης τουλάχιστον 25 δισ. δολαρίων για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Αυτά ενώ στο προσκήνιο συνεχίζονται οι κόντρες ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και το επιτελείο ανεξάρτητων αξιωματούχων που έχουν αναλάβει τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Χτες βράδυ, μετά και από τις κατηγορίες του Τραμπ για πολιτική μεροληψία σε βάρος του, παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του FBI ο Αντριου Μακάμπε, περίπου δύο μήνες πριν την επίσημη αποχώρησή του από το πόστο αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ