Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Δυναμώνει το αντιμεταναστευτικό μπλοκ

Η προχτεσινή επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν στη Βιέννη και η συνάντηση με τον νεοεκλεγμένο καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς επιβεβαίωσαν ότι στο εσωτερικό της ΕΕ εκδηλώνονται αντιθέσεις με αιχμή το οξυμένο ζήτημα των προσφύγων. Ζήτημα που οφείλεται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεριζώνουν χιλιάδες και στη φτώχεια και στην ανέχεια σε πολλές περιοχές, απότοκα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, από την οποία προσδοκούν μάταια ότι θα ξεφύγουν φτάνοντας στην Ευρώπη.

Οι αστικές κυβερνήσεις Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας έχουν συγκροτήσει τη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ, που αντιδρά στην ποσόστωση για τη φιλοξενία των προσφύγων, μια διαδικασία που έτσι και αλλιώς εκφράζει την υποκρισία της συνυπεύθυνης για τον ξεριζωμό ΕΕ. Η κυβέρνηση της Αυστρίας, όπου βασικό της συστατικό είναι οι εθνικιστικές δυνάμεις, εμφανίζεται διατεθειμένη να παίξει το ρόλο του «γεφυροποιού» ανάμεσα στις δύο πλευρές, τονίζοντας ότι θα καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση. Ταυτόχρονα, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι θα συνεχίσουν την πολιτική των φρακτών για να μην περνάνε και τάχθηκαν υπέρ των μέτρων ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «κάποιες χώρες - μέλη της Ενωσης και του χώρου της Συνθήκης του Σένγκεν έχουν ελλιπή στράτευση στη φύλαξη».

Πάντως, υπήρξαν και ζητήματα τριβών ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, καθώς συγκρούονται συμφέροντα αστικών τάξεων. Αυτά επικεντρώνονται κυρίως στο ζήτημα της περικοπής από την Αυστρία του οικογενειακού επιδόματος για εργαζόμενους από την ΕΕ των οποίων τα παιδιά ζουν στη χώρα προέλευσής τους, όπως τις αντιρρήσεις για την επέκταση του ουγγρικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής Ενέργειας στο Πακς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ