Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Καταστροφική» η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης προειδοποιεί ο Ζεεχόφερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), με τη συζήτηση θεμάτων όπως οι εργασιακές σχέσεις, η πολιτική για την Υγεία, η μετανάστευση, οι δαπάνες για την Αμυνα κ.ά. Εκπρόσωποι των δύο πλευρών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι στις δηλώσεις τους, αν και τονίζουν πως υπάρχουν ακόμη θέματα προς επίλυση. Θυμίζουμε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί και από εσωκομματικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD.

Στο μεταξύ, χτες, ο επικεφαλής της CSU Χορστ Ζεεχόφερ, θέλοντας να ασκήσει πίεση σε μέλη και στελέχη του SPD, προειδοποίησε για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα είχε μια αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. «Φανταστείτε η Γερμανία να μην έχει κυβέρνηση το Πάσχα. Τότε θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν σε πολλά σημεία. Θα ήταν μια καταστροφή», δήλωσε. «Ελπίζω, όπως συμφωνήσαμε, ότι θα τελειώσουμε την Κυριακή, το αργότερο την Τρίτη. Το θεωρώ ακόμη εφικτό», πρόσθεσε.

Σχετικά με το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, εκτίμησε ότι «αν η ηγεσία του SPD συμφωνήσει μαζί μας για συνασπισμό, τελικά θα πάρει τη στήριξη των μελών».

Ενα από τα θέματα που το SPD έχει δηλώσει πως θα διαπραγματευτεί «σκληρά» είναι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου να δικαιολογούνται επαρκώς από τους εργοδότες. «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αλλά δεν θέλουμε να καταργήσουμε αυτά τα εργαλεία», τόνισε ο Ζεεχόφερ. Στο μεταξύ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι βιομήχανοι της Γερμανίας ζητούν απεριόριστη «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων, ιδιαίτερα ενόψει της ψηφιακής εποχής. Εξάλλου, ο Ζεεχόφερ παραδέχτηκε πως με τη χρήση αυτών και άλλων «ευέλικτων» μορφών εργασίας η Γερμανία έχει μειώσει τα ποσοστά ανεργίας. Το μόνο που άφησε ανοιχτό προς διαπραγμάτευση είναι περιπτώσεις όπου «ένας εργαζόμενος υπογράφει απανωτά 8-9 συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», οι δύο πλευρές συμφώνησαν χτες σε αύξηση του ποσοστού εισφορών για συντάξεις, με ανώτατο όριο στο 20% έως το 2025. Το ποσοστό συνεισφοράς είναι σήμερα 18,6%. Οπως αναφερόταν και στο αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, η επόμενη κυβέρνηση δεσμεύεται πως το επίπεδο των συντάξεων δεν θα πέσει κάτω από το 48% του μέσου μισθού έως το 2025. Δεν πρόκειται όμως για ενίσχυση με κρατικές δαπάνες, αλλά για νέο χαράτσωμα των εργαζομένων μέσω των αυξημένων εισφορών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ