Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιθανή η δημοσιοποίηση έρευνας για τις συνέπειες του Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανοιχτό άφησε χτες εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να δημοσιοποιηθεί πρόσφατη απόρρητη ανάλυση του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit, την αποχώρηση δηλαδή της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η έκθεση του αρμόδιου υπουργείου, αναλύοντας τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία σε βάθος χρόνου, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2033 απ' ό,τι εάν παρέμενε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προχτές, πάντως, ο υφυπουργός του υπουργείου Brexit, Στιβ Μπέικερ, είχε προσπαθήσει να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από τα συμπεράσματα της απόρρητης έκθεσης που αποκάλυψε πρώτη η διαδικτυακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «BuzzFeed», λέγοντας ότι η ανάλυση που διέρρευσε ήταν «επιλεκτική ερμηνεία αρχικής ανάλυσης». Ο Μπέικερ, μάλιστα, χαρακτήρισε το σχετικό αποκαλυπτικό άρθρο «απόπειρα να υπονομευθεί η έξοδός μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Πληροφορίες της εφημερίδας, πάντως, ανέφεραν ότι η (άγνωστη έως τότε) κυβερνητική έκθεση με την ονομασία «Ανάλυση Εξόδου από την ΕΕ - Ενημέρωση Συνόλου του Whitehall», που συντάχθηκε από αξιωματούχους όλων των υπουργείων για λογαριασμό του υπουργείου Brexit, προέβλεπε ότι η βρετανική οικονομία θα επιδεινωθεί «σε οποιοδήποτε σενάριο» εξόδου από την ΕΕ. Στην ίδια έκθεση, μάλιστα, επισημαίνεται πως το μεγαλύτερο πλήγμα από πολλά βρετανικά μονοπώλια θα το δεχτούν κυρίως οι βιομηχανίες χημικών και ένδυσης, η μεταποίηση τροφίμων, η ποτοποιία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι πωλήσεις λιανικής.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθ' οδόν για την Κίνα που πραγματοποιεί επίσκεψη, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει σκοπό να μην το βάλει κάτω, πως υπάρχει «δουλειά σε βάθος χρόνου» ιδιαίτερα σε σχέση με το Brexit, ενώ αναγνώρισε ότι θα πρέπει να βελτιώσει την επικοινωνία της με τους βουλευτές και τους πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ