Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις για την εισβολή της Τουρκίας

Πιέσεις Μακρόν στον Ερντογάν για την επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, ενώ η Μόσχα δηλώνει πως «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση κάνοντας έκκληση για «αυτοσυγκράτηση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Η κλιμάκωση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας δεν αυξάνει μόνο τα θύματα μεταξύ των αμάχων (και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων). Αυξάνει και τις τριβές στις σχέσεις της Αγκυρας με στενούς συμμάχους της εντός και εκτός ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πριν αναχωρήσει χτες για διήμερη επίσκεψη στην Τυνησία, έδωσε εκτενή συνέντευξη στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος «εισβολή», απαιτώντας παράλληλα από την Τουρκία να συντονίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της «με τους συμμάχους της». Πρότεινε ακόμη στην κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να αυξήσει τις συνομιλίες «με Ευρωπαίους και ευρύτερα με άλλους συμμάχους γιατί η στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν αλλάζει τη φύση αυτής της τουρκικής εισβολής». Ο Γάλλος ιμπεριαλιστής ηγέτης επανέλαβε στη συνέχεια ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τουρκική επίθεση στο Αφρίν της Συρίας, ότι δηλαδή μπορεί να κάνει «κακό» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». «Αν αποδειχθεί ότι αυτή η επιχείρηση παίρνει τροπή άλλη από την καταπολέμηση μιας εν δυνάμει τρομοκρατικής απειλής στα τουρκικά σύνορα και γίνει επιχείρηση εισβολής, (τότε) καθίσταται πραγματικό πρόβλημα για μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσπάθησε να αποκρούσει τις κατηγορίες του Μακρόν, δηλώνοντας στην Αγκυρα: «Εάν η Γαλλία ερμηνεύει την επιχείρηση στο Αφρίν σαν εισβολή, τότε πρέπει να εκτιμήσουμε τι έχουν κάνει και αυτοί αντίστοιχα στη Συρία... Ολος ο κόσμος ξέρει ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί σαν εισβολέας».

Στο μεταξύ, η αύξηση των θυμάτων στην τουρκοσυριακή μεθόριο, στα οποία και χτες συμπεριελήφθησαν Κούρδοι πολίτες και μία 17χρονη Τουρκάλα από ρουκέτα στη μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί, προκαλεί «ανησυχία» και στη Μόσχα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, τόνισε ότι η συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφρίν «αυξάνει τις ανησυχίες». Απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση «σε όλες τις πλευρές».

Το θέμα αυτό, ωστόσο, (τουλάχιστον δημόσια) δεν θίχθηκε στη διάρκεια χτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στους Προέδρους Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, οι οποίοι αρκέστηκαν να εκφράσουν «ικανοποίηση» για τα αποτελέσματα της προχτεσινής ενδοσυριακής συνάντησης για τη συγκρότηση «Συριακού Εθνικού Κογκρέσου» στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Αμφότεροι τόνισαν ότι οι αποφάσεις στο Σότσι, που αφορούν την επιβεβαίωση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, «θα επηρεάσουν θετικά την υλοποίηση» της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ