Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει το δικαίωμα των στρατιωτικών για συλλογική έκφραση

Το τελευταίο διάστημα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και με μια σειρά από Ενώσεις Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως με τον Δυτικό και Βόρειο Τομέα Αθήνας, Κοζάνης, Καστοριάς, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Πιερίας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

Από τις συναντήσεις με τις ενώσεις αναδείχθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Αυτά έχουν σχέση με την επαγγελματική τους εξέλιξη, το Ασφαλιστικό, το στεγαστικό, το καθεστώς μεταθέσεων, τη χορήγηση στολών, την πραγματική κάλυψη του κόστους μετακινήσεων κατά τις μεταθέσεις, την ουσιαστική και όχι κατ' επίφαση συνυπηρέτηση συζύγων, την κάλυψη της υπερωριακής απασχόλησης με ουσιαστική αμοιβή και όχι κοροϊδία, και πολλά άλλα που τελειωμό δεν έχουν.

Το ΚΚΕ αναγνωρίζει αυτά τα προβλήματα, που κάνουν δυσβάστακτη την καθημερινότητα των στελεχών των ΕΔ, με ξεκάθαρες θέσεις για τη γενεσιουργό αιτία τους.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης των στελεχών των ΕΔ, το δικαίωμα να έχουν ενώσεις, για την προβολή και διεκδίκηση των προβλημάτων των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους. Το κατέκτησαν με αγώνες, με διώξεις, με απαγορεύσεις. Είναι νωπές οι μνήμες από τη λυσσαλέα και ευτυχώς ατελέσφορη προσπάθεια του μετέπειτα νεοδημοκράτη υφυπουργού και πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χηνοφώτη, ο οποίος με δικονομικά τερτίπια προσπάθησε να ανακόψει το γιγάντωμα της συλλογικής διεκδίκησης. Είναι πολύ πρόσφατη η πανικόβλητη επιβολή ποινών (με «καμπάνες», τρομοκρατία και φίμωση) από τον στρατηγό Κωσταράκο (τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ και σήμερα ευρωενωσιακό στρατιωτικό διοικητή) στους μπροστάρηδες αυτού του αγώνα. Και βέβαια, από κοντά και η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή, που υποστηρίζει την κατάργηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οσοι επιλέγουν το δρόμο στήριξης του συνδικαλισμού αγωνίζονται για να γίνει πιο πλατιά ανάμεσα στους συναδέλφους τους η αναγνώριση της αποτελεσματικότητας της συλλογικής δύναμης. Ο άμεσος και έμμεσος εκβιασμός (με σκοπό την καλλιέργεια κομματικών πελατειακών σχέσεων) για τοποθετήσεις σε «ειδικές» θέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, ευνοϊκές μεταθέσεις, προνομιακή επιλογή για φοίτηση σε σχολές κυρίως εξωτερικού, δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων ιεραρχικής ανέλιξης και πολλά άλλα, ήταν σε ημερήσια διάταξη, πραγματικά απαξιωτική για το προσωπικό των ΕΔ. Σαφώς και είναι ουτοπία η παραδοχή σήμερα ότι όλα αυτά, με την καθιέρωση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στα στελέχη των ΕΔ, θα ξεριζωθούν οριστικά. Το ποτάμι όμως ξεκίνησε και πλέον δεν γυρίζει πίσω. Οπως είναι επίσης ουτοπία η θέση ότι το μέλλον του συνδικαλισμού του προσωπικού των ΕΔ προδιαγράφεται ανέφελο. Η φαρέτρα της αντίδρασης έχει πολλά ακόμη βέλη, όπως της πρόσφατης πρωτόδικης απόφασης υπέρ της διασπαστικής ομοσπονδίας ΠΟΜΕΝΣ και σε βάρος της ΠΟΕΣ. Τα στελέχη των ΕΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αγώνες για δικαίωση των αιτημάτων τους δίνονται μαζικά από τους ίδιους και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των στελεχών των ΕΔ να συμμετέχουν μαζικά στις ενώσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων. Να ακυρώσουν έτσι στην πράξη τις κατευθυνόμενες δικαστικές πρακτικές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να δυναμώνει η συλλογική έκφραση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των στρατιωτικών για κάθε δίκαιο αίτημά τους (2021-05-18 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια (2018-05-03 00:00:00.0)
Πραγματοποιήθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΕΣ (2018-02-27 00:00:00.0)
Συναντήσεις αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με Ενώσεις Στρατιωτικών (2018-02-17 00:00:00.0)
Συναντήσεις του ΚΚΕ με Ενώσεις Στρατιωτικών (2018-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ