Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πεδίο προβληματισμού οι όροι παραμονής στην ΕΕ

Φουντώνει η συζήτηση στην ντόπια αστική τάξη, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στις 4 Μάρτη

ΡΩΜΗ.--

Οσο πλησιάζει η μέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία (4 Μάρτη), τόσο αποκαλύπτεται η αφετηρία από την οποία οι μερίδες του ντόπιου κεφαλαίου ασκούν κριτική στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές στο πρόγραμμα της ευρωσκεπτικιστικής «Λίγκας του Βορρά», η οποία εμφανίζεται ως μεγάλος πολέμιος της ΕΕ και ξεκαθαρίζει ότι η έξοδος ή η παραμονή στη λυκοσυμμαχία θα καθοριστεί από το αν και το πώς θα ικανοποιούνται βασικές επιδιώξεις των ιταλικών μονοπωλίων. «Θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ μόνο αν μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε όλες τις συνθήκες οι οποίες περιορίζουν την πλήρη και νόμιμη εθνική μας κυριαρχία, δηλαδή πρακτικά να επιστρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, που υπήρχε πριν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ», αναφέρεται στο πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της «Λίγκας» για ένα σκληρό παζάρι. Ούτως ή άλλως, το μέλλον της λυκοσυμμαχίας και οι συνεργασίες της βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, με πρωταγωνιστές ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία αλλά και την Ιταλία, στην οποία και οι «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις (όπως το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα) ζητούν μεγαλύτερη «ευελιξία» στους όρους δημοσιονομικής προσαρμογής κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, οι αστικές δυνάμεις κάνουν προσπάθειες να καλλιεργήσουν εντυπώσεις, υψώνοντας τους τόνους και επιδιώκοντας να καρπωθούν έστω ένα μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας για την ΕΕ και τις εφαρμοζόμενες μέχρι σήμερα κυρίαρχες πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ηγέτης της «Λίγκας» Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «το ευρώ αποτέλεσε ένα λάθος για την οικονομία μας... Στις τσέπες μας δεν έχουμε ευρώ. Εχουμε γερμανικά μάρκα, που τα αποκαλούν ευρώ».

  • Τουλάχιστον εννιά εργάτες τραυματίστηκαν την περασμένη Τετάρτη μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε βιομηχανία επεξεργασίας απορριμμάτων, στη Βόρεια Ιταλία, έξω από το Κόμο της Λομβαρδίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ