Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Νέα αρχηγεία ετοιμάζονται σε Γερμανία και ΗΠΑ

Ταυτόχρονα, η έκθεση της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου προειδοποιεί για ενδεχόμενες συγκρούσεις και καλεί την Ευρώπη να αυξήσει τη στρατιωτική της αυτοτέλεια

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΝΑΤΟ, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο γγ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γερμανικός στρατός θα δημιουργήσει ένα νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, ενώ ένα ακόμη ετοιμάζεται στις ΗΠΑ, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο σημειώνουν πως πρόκειται για τη ΝΑΤΟική απάντηση στην «αντιλαμβανόμενη ως επιθετική πολιτική της Ρωσίας».

Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανικός στρατός - μέσω του υπουργείου Αμυνας - έχει καταθέσει προσφορά για ένα νέο κέντρο σχεδιασμού και διοίκησης για ταχεία μεταφορά στρατιωτικών και υλικών, ενώ δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι. Πιθανή θέση του νέου αρχηγείου είναι η περιοχή της Κολωνίας - Βόννης, όπου εδρεύουν η βάση και το γραφείο Ενόπλων Δυνάμεων του γερμανικού στρατού. Η επίσημη απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την επόμενη βδομάδα. Το δεύτερο νέο αρχηγείο που στήνεται στις ΗΠΑ στοχεύει στο «να εξασφαλίσει τις αεροπορικές και θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης στον Ατλαντικό».

Η γερμανική εφημερίδα «Welt» επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του ΝΑΤΟ, όπου στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες «αν η συμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς και γρήγορα σε μια αιφνιδιαστική ρωσική επίθεση», ιδιαίτερα στα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη. «Ενισχύοντας τη διοίκηση και τη δομή της δύναμής του, το ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται ειδικότερα στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας», υπογραμμίζεται. Από τα δεκάδες αρχηγεία σε διάφορα σημεία παλιότερα, σήμερα έχουν απομείνει μόλις επτά, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, που αναφέρει η εφημερίδα. Επίσης, το προσωπικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας έχει μειωθεί από πάνω από 20.000 σε λιγότερο από 10.000. Τώρα πρέπει «να αυξηθεί ξανά, διότι η σημερινή δομή δεν θεωρείται πλέον επαρκής για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από «κύκλους της συμμαχίας», δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν - εξαιτίας του νέου αρχηγείου στη Γερμανία - οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις πιέσεις τους για αύξηση των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ έως το 2021. Φέτος οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,24% του ΑΕΠ (από 1,22% πέρυσι), ενώ μέχρι το 2021, παρά τις αυξήσεις στον προϋπολογισμό που έχουν προγραμματιστεί, δεν θα ξεπεράσουν το 1,3%. Αυτό έχει να κάνει και με την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ.

Στο ...χείλος μιας σύγκρουσης

Στο μεταξύ, υπολογίζοντας πως οι οξυμένοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αλλάζουν τη διεθνή «σκακιέρα» και η απειλή των συγκρούσεων γίνεται όλο και πιο έντονη, η έκθεση της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, που θα γίνει στις 16-18 Φλεβάρη, σημειώνει πως η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αμυντική και στρατιωτική της αυτοτέλεια και εξαιτίας της «απρόβλεπτης» στάσης των ΗΠΑ.

«Τον περασμένο χρόνο, ο κόσμος έχει πλησιάσει - πολύ πολύ κοντά - στο χείλος μιας σημαντικής σύγκρουσης», γράφει ο πρόεδρος της Διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, επισημαίνοντας την όλο και πιο έντονη διαμάχη ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, την αντιπαλότητα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, με το διεθνή ρόλο των ΗΠΑ να μειώνεται, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να «κάνουν περισσότερα για τη δική τους ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων της επανεξέτασης των αμυντικών δαπανών, του εξορθολογισμού των δυνατοτήτων και του ορισμού μιας αμυντικής ένωσης». Προκειμένου «οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ να γίνουν πιο αποτελεσματικές, θα πρέπει να συνδεθούν καλύτερα», σημειώνεται ως απάντηση στο «χάσμα διασύνδεσης και ψηφιοποίησης». Για να γίνει αυτό, «οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερη χρηματοδότηση. Επιπλέον είναι κρίσιμος ένας συντονισμός της διάσπαρτης αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, για να εξασφαλιστούν οι δυνατότητες της ηπείρου», σημειώνει η έκθεση που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη Διάσκεψη της επόμενης βδομάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και βαριά όπλα κλιμακώνουν τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης (2022-04-23 00:00:00.0)
Ακόμη ένα «επεισόδιο» στις ευρωατλαντικές αντιθέσεις (2020-06-18 00:00:00.0)
Εντονη κριτική από τις ΗΠΑ στο φόντο σφοδρού ανταγωνισμού (2019-03-21 00:00:00.0)
Αναφορά στα αμοιβαία συχαρίκια Τσίπρα - Τραμπ (2017-10-19 00:00:00.0)
Πίεση στη γερμανική Δικαιοσύνη (2004-12-17 00:00:00.0)
Εξοπλισμοί «made in Europe» (2003-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ