Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αυξάνει κατακόρυφα τις στρατιωτικές της δαπάνες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε δραστική αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών προχωρά η ιμπεριαλιστική Γαλλία, όπου χτες το Υπουργικό Συμβούλιο αναμενόταν να εξετάσει σχέδιο νόμου για το «στρατιωτικό προγραμματισμό».

Οπως επανέλαβε χτες και ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, μέχρι το 2025 η κυβέρνηση στοχεύει να διαθέσει περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ για την εθνική άμυνα. Τα σχέδια αυτά - για τα οποία ο Μακρόν περηφανευόταν πριν ακόμα εκλεγεί στην ηγεσία της χώρας τον περασμένο Μάη - αντανακλούν την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον πλανήτη, αλλά και ειδικότερα σε περιοχές όπως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όπου το γαλλικό κεφάλαιο διεκδικεί αυξημένο ρόλο, προσπαθώντας να ανακτήσει το έδαφος που έχασε, ειδικά μετά την εκδήλωση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης του 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το υπό εξέταση σχέδιο προβλέπει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες, από το 2018 μέχρι το 2022, θα αυξάνονται ετησίως κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ από το 2023 μέχρι το 2025 στόχος είναι η ετήσια αύξηση να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται δημιουργία 6.000 πρόσθετων θέσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις, βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας των στρατιωτικών, βελτίωση του στρατιωτικού εξοπλισμού, επιτάχυνση των προετοιμασιών για αντικατάσταση του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» κ.λπ.

Ολα τα παραπάνω εντάσσονται και στην «ανάγκη» οι στρατιωτικές δαπάνες να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ, με βάση και τις υποχρεώσεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Ολα αυτά σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η κόντρα της Δύσης με αντίπαλες δυνάμεις, πρώτα από όλα τη Ρωσία, αλλά εντείνονται οι διεργασίες και στο εσωτερικό «εταίρων» για τον πρώτο λόγο στις ανακατατάξεις που «ψήνονται» σε πολλές περιοχές, όπως Συρία, Λιβύη, Ουκρανία κ.α.

Επίσκεψη Μακρόν στην Κορσική

Στο μεταξύ, ο Μακρόν επισκέφτηκε στις αρχές της βδομάδας την Κορσική, όπου τον τελευταίο καιρό έχουν ενισχυθεί δυνάμεις υπέρ της παραχώρησης περισσότερης αυτονομίας. Στις εκλογές που έγιναν στα μέσα Δεκέμβρη για την τοπική Βουλή, ήρθε πρώτος ο συνασπισμός «Πε α Κόρσικα» («Για την Κορσική»), του οποίου πάντως ο επικεφαλής, Ζιλ Σιμεονί, έχει επισημάνει ότι «η Κορσική δεν είναι Καταλονία».

Ο Μακρόν παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία του τοπικού νομάρχη Κλοντ Ερινιάκ από αυτονομιστές.

Κατά την επίσκεψή του, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι στη νέα συνταγματική αναθεώρηση που ετοιμάζεται, θα προταθεί η επίσημη (και διακριτή) αναφορά της Κορσικής, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα αναγνωριστεί επίσημα η κορσικανική διάλεκτος.

Σημειώνουμε ότι το Σαββατοκύριακο είχε προηγηθεί μία ακόμα μεγάλη πορεία στην πρωτεύουσα της νήσου, Αζαξιό, με αίτημα ξανά την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ