Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
MEΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Διαχρονική η ευθύνη των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Πρόταση νόμου της ΝΔ, για την προεκλογική κάλυψη των κομμάτων, συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Σ. Σκοπελίτης: Δεν διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείρηση των κομμάτων

Πρόταση νόμου της ΝΔ για την προβολή των κομμάτων από τα μέσα ενημέρωσης κατά τις προεκλογικές περιόδους, συζητήθηκε χτες στη Βουλή, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και αποτέλεσε την αφορμή για έναν ακόμα δικομματικό καυγά.

Στη συζήτηση της πρότασης νόμου παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και την πρόσφατη παρέμβαση στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Η πρόταση προέβλεπε την παροχή χρόνου στα κόμματα για την προβολή των προεκλογικών μηνυμάτων τους από τη ραδιοτηλεόραση με βάση την αρχή της αναλογικότητας, ενώ η δαπάνη του χρόνου αυτού θα καλύπτεται από το κράτος.

Ο υπουργός Τύπου στην ομιλία του κατηγόρησε τη ΝΔ ότι η πρότασή της είναι πρόχειρη, ατεκμηρίωτη, υποκριτική και παλαιοκομματική, λέγοντας ότι το κόστος για την αγορά του τηλεοπτικού χρόνου είναι απαγορευτικό, αφού φτάνει τα 100 δισ. δρχ. Δεν παρέλειψε βέβαια να υπερασπιστεί τη στάση του έναντι του ΕΡΣ, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει ποικιλοτρόπως το Συμβούλιο.

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου κατάφωρα παραβιάζεται το δικαίωμα του πολίτη να πληροφορείται τις θέσεις των κομμάτων, κατήγγειλε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης . Με ευθύνη των κυβερνήσεων, τόνισε, τα ΜΜΕ ελέγχονται, με στόχο αυτές να διατηρήσουν την εξουσία τους, ενώ δε λείπουν και οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις, όπως η πρόσφατη στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που οδήγησε σε παραιτήσεις.

Τις δικές της ευθύνες έχει και η ΝΔ, συνέχισε ο βουλευτής, αφού όταν ήταν κυβέρνηση έβαλε το δικό της λιθαράκι στη σημερινή κατάσταση και εάν ήταν σήμερα στην κυβέρνηση, θα έκανε αυτά που τώρα καταγγέλλει.

Ο Σ. Σκοπελίτης κατήγγειλε ότι παραβιάζονται ακόμα και οι ίδιοι οι νόμοι που η κυβέρνηση ψήφισε όχι μόνο στο θέμα της πρόσβασης όλων των κομμάτων στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και στο κρίσιμο θέμα των εσόδων των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών. Τα αποτελέσματα - τόνισε - τα είδαμε χαρακτηριστικά κατά την περίοδο της τελευταίας εκλογικής μάχης.

Σχετικά με την πρόταση νόμου ο βουλευτής είπε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να την ψηφίσει, αφού μεταξύ άλλων δεν κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης των κομμάτων όσον αφορά το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο που τους διατίθεται.

Οσον αφορά τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, είπε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως δεν πρέπει το θέμα να φύγει από τα όρια της Βουλής και δε φταίει η υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά το ότι αυτή δεν εφαρμόζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ