Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ
Επικίνδυνα μεγάλα παρά τη μείωσή τους

Στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2001, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 12,6 δισ. ευρώ και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 4,4 δισ. ευρώ

Σε εκρηκτικά ύψη, παραμένουν και φέτος τα ελλείμματα του ισοζυγίου (εμπορικό και τρεχουσών συναλλαγών), παρά τη μικρή βελτίωση που εμφάνισαν το μήνα Ιούλη. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, που μας πληροφορούν ότι το εμπορικό έλλειμμα στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2001 είχε ξεπεράσει τα 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (δείχνει το συνολικό άνοιγμα της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο) είχε αγγίξει τα 4,4 δισ. ευρώ. Με βάση τα δεδομένα του εφταμήνου -που το εμπορικό έλλειμμα, αντιπροσώπευε περίπου το 10% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περίπου το 3,4% του ΑΕΠ- είναι ανάγλυφη η εικόνα της παραγωγικής υποβάθμισης της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα είναι μια «ισχυρή χώρα» μέσα στην ΟΝΕ.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μάς πληροφορούν ότι στο εφτάμηνο Γενάρης- Ιούλης 2001:

  • το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο ποσό των 12.607,8 εκατ. ευρώ, έναντι 12.705,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 7μηνο. Μειώθηκε δηλαδή κατά 0,8% ή κατά 97,9 εκατ. ευρώ.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (που περιλαμβάνει όχι μόνο τις εμπορικές, αλλά όλες τις συναλλαγές της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου) μειώθηκε κατά 6,7%, ήτοι κατά 314,1 εκατ. ευρώ. και διαμορφώθηκε στο ποσό σε 4.358 εκατ. ευρώ, από 4.672,1 εκατ. ευρώ που ήταν το περσινό εφτάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται βασικά στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος (εκτός από τα καύσιμα), στην αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων υπηρεσιών και μεταβιβάσεων, παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διπλασιάστηκε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αυξημένο πλεόνασμα που εμφανίζει το ισοζύγιο μεταβιβάσεων, οφείλεται στην αξιόλογη άνοδο των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ, καθώς από τον Απρίλη του 2001: α) άρχισε να πραγματοποιείται η είσπραξη των προκαταβολών για τα προγράμματα του Γ` ΚΠΣ. β) συνεχίζονται οι αποπληρωμές των προγραμμάτων του Β` ΚΠΣ και οι εισπράξεις από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη 2001 οι άμεσες επενδύσεις εμφανίζουν καθαρή εισροή 747 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν τριπλάσιο της αντίστοιχης περιόδου του 2000, λόγω της αγοράς των μετοχών της INTERAMERICAN από τη EURECO.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας (με βάση τον ορισμό της ΕΚΤ) είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Ιούλη 2001 στο ποσό των 7,5 δισεκ. ευρώ, αντί 17,3 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι. Η κατακόρυφη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός, ότι η ΕΚΤ δεν προσμετρά στα συναλλαγματικά διαθέσιμα τις απαιτήσεις της Ελλάδας σε ευρώ και συνάλλαγμα από κατοίκους χωρών της ευρωζώνης ούτε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ