Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την απαίτηση της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ για «αποδοχή» της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε χτες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του προτεκτοράτου, Πρίστινα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέχεια της προχτεσινής επίσκεψής του στη Σερβία.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ, που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία), Ραμούς Χαραντινάι, ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι όσον αφορά τη Σερβία, ένας από τους «κεντρικούς όρους για το μονοπάτι προς την Ευρώπη» είναι η «οικοδόμηση έννομης τάξης και φυσικά η αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως η χώρα του θα «βοηθήσει να αναγνωριστεί το Κοσσυφοπέδιο» και από άλλες πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ που αρνούνται να το πράξουν (οι περισσότερες για τους δικούς τους λόγους) και οι οποίες είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. «Ο τελικός στόχος», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ, είναι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ, και κατέληξε λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο «δεν θα ξαναγίνει ποτέ μέρος της Σερβίας» και ότι τάχα η ένταξη στην ΕΕ «είναι μία κατάσταση αμοιβαία επωφελής για όλους».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι ο δεύτερος, μετά τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, που μεταβαίνει σε Βελιγράδι και Πρίστινα μέσα στο τελευταίο 10ήμερο. Ανάλογη επίσκεψη σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την επόμενη βδομάδα, έως την 1η Μάρτη, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ