Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές Τίλερσον στην Αγκυρα

Από τη συνάντηση Ερντογάν και Τίλερσον στην Αγκυρα

EMRETAZEGUL

Από τη συνάντηση Ερντογάν και Τίλερσον στην Αγκυρα
Στην Τουρκία βρίσκεται από χτες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, που το απόγευμα είχε συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» με τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Την ατζέντα της διήμερης επίσκεψης Τίλερσον «βαραίνουν» οι εξελίξεις στη Συρία, όπου Ουάσιγκτον και Αγκυρα διατηρούν πολλές διαφωνίες, ως έκφραση βαθύτερων και ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ενώ τις ΗΠΑ ανησυχεί και η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η συνεργασία των ΗΠΑ με οργανώσεις Κούρδων παραμένει κρίσιμο «αγκάθι» για την τουρκική πλευρά, που ανησυχεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αναβάθμιση του λεγόμενου «κουρδικού παράγοντα» (που φυσικά δεν είναι ένα ομοιόμορφο πράγμα) και τις εδαφικές αλλαγές που ψήνονται στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα διατηρεί υψηλούς τόνους κριτικής απέναντι στην Ουάσιγκτον, ενώ η αρθρογραφία θίγει κρίσιμες πλευρές τής (μέχρι σήμερα) «στρατηγικής συνεργασίας» τους, όπως η παραμονή ή όχι αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ, προεκτάσεις που αφορούν και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ κ.τ.λ.

Να σημειωθεί ότι στην τουρκική πρωτεύουσα βρισκόταν χτες και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας στην Αθήνα, ο Πάιατ θα έπαιρνε μέρος σε συνάντηση που θα είχαν ο Τίλερσον και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, με πολλούς πρέσβεις των ΗΠΑ στην περιοχή, για ζητήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται «μία φιλόδοξη ενεργειακή ατζέντα, στο πλαίσιο της οποίας είναι πολύ σημαντικός ο συντονισμός των Αμερικανών πρεσβευτών από το Μπακού έως το Βελιγράδι». Στην Αγκυρα βρέθηκε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, με φόντο τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στις οποίες οι ΗΠΑ αντέδρασαν καλώντας σε «ακριβοδίκαια μοιρασιά των φυσικών πόρων» μεταξύ «των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» του Κυπριακού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο τα σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια (2020-08-27 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται οι εστίες σύγκρουσης... (2018-02-17 00:00:00.0)
Καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό, συγκαλύπτει το ρόλο ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Αιγαίο (2018-02-15 00:00:00.0)
Στα ύψη απειλές και παζάρια για στρατιωτικές επιχειρήσεις (2018-01-19 00:00:00.0)
Συνέχιση χερσαίας επέμβασης με φόντο παζάρια (2016-08-26 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στο πολύπλευρο παζάρι για ανταλλάγματα (2016-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ