Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρυθμίσεις για το πλιάτσικο στη ΝΑ Ευρώπη

Διήμερο σεμινάριο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΟΟΣΑ

Μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κανονιστικές μεταρρυθμίσεις για τις υποδομές επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες για το τελικό πλιάτσικο και τον πλήρη έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Στο μεταξύ, ήδη οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής έχουν μπει στο «μαραθώνιο» των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Αυτό προκύπτει από τις εργασίες του διήμερου σεμιναρίου, που ολοκληρώθηκε προχτές στη Θεσσαλονίκη και είχε ως θέμα: «βάσεις επενδύσεων: πρόοδοι και προκλήσεις στην κανονιστική μεταρρύθμιση».

Το διήμερο σεμινάριο διοργανώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Εντάσσεται στα πλαίσια των δράσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και ειδικότερα στα όσα προωθούνται μέσα από το πρόγραμμα «Investment Compact». Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ σχεδίασε και προωθεί πρόγραμμα κανονιστικής μεταρρύθμισης για εφαρμογή σε περιφερειακό εθνικό επίπεδο. Η κανονιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενισχύεται και επιταχύνεται παγκοσμίως, καθώς η απελευθέρωση της αγοράς εντείνεται σε πολλούς τομείς και καταργούνται οι περιορισμοί στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν υπουργοί, υφυπουργοί και άλλα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη από Αλβανία, Γερμανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Καναδά, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Νιγηρία, Νορβηγία, Πολωνία, Τσεχία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Ρουμανία, FYROM, Λετονία, Κροατία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία. Επίσης εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας, της Συμβουλευτικής Επιτροπής Βιοτεχνιών και Επιχειρήσεων, της Συμβουλευτικής Επιτροπής Συνδικαλιστικών Ενώσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο Ελληνας υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Τζανής ανακοίνωσε πως σύντομα θεσμοθετείται ένα όργανο που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα έχει την εποπτεία της κανονιστικής μεταρρύθμισης. Μέσα από αυτό «θα περνά και θα κρίνεται κάθε νομοθέτημα πριν φτάσει στη Βουλή, ώστε να προχωρήσουμε σταδιακά και στο δεύτερο στόχο μας που είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Χορός ιδιωτικοποιήσεων

Ειδικότερα για τα Βαλκάνια, σημειώθηκε, πως προϋπόθεση για τη δημιουργία σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου, δηλαδή ενός σταθερού θεσμικού νομοθετικού πλαισίου, που θα συμβάλει να περιοριστούν οι επιφυλάξεις των διεθνών επενδυτών.

Τότε μόνο οι επενδυτές δε θα περιορίζονται πλέον σε βραχυπρόθεσμες επενδυτικές κινήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, Ρ. Αλτερ και διευκρίνισε πως στο τέλος τα κράτη της περιοχής θα κατανοήσουν πως είναι καλύτερα να υπάρχουν λίγοι και μεγάλοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές...

Στο μεταξύ, πρωταγωνιστές στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων στρατηγικών επενδυτών μέσα από την ιδιωτικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων, είναι η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Η κυβέρνηση της Σερβίας επεξεργάζεται ένα πιο ευνοϊκό κανονιστικό πλαίσιο, με μοχλό το νέο νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων και τα νομοσχέδια περί άμεσων ξένων επενδύσεων και παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Στο Μαυροβούνιο σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης βρίσκονται οι τομείς τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, λιμένων των σιδηροδρόμων, ενώ παράλληλα άνοιξε και ο δρόμος για τη συμμετοχή ιδιωτών στην ύδρευση, σε εφτά δήμους.

Οπως προκύπτει από έκθεση του ΟΟΣΑ, και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με αμείωτη ένταση: Στη Ρουμανία προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις στους κλάδους πετρελαίου, μεταλλουργίας και καπνού, ενώ μέχρι το τέλος του 2002 θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση μεγάλων τραπεζών. Στη Βουλγαρία το 80% των περιουσιακών στοιχείων κρατικών επιχειρήσεων έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί και άμεσα ξεκινά η ιδιωτικοποίηση τομέων, όπως οι τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, σιδηρόδρομοι, ανθρακωρυχεία κλπ. Στην Αλβανία προς ιδιωτικοποίηση οδεύουν ενέργεια, τηλεπικοινωνίες. Στην Κροατία εντός του επόμενου έτους θα πάνε για ιδιωτικοποίηση οι τομείς της ενέργειας, του πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου, ενώ σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινούνται και οι κυβερνήσεις σε ΠΓΔΜ και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

  • Και την ώρα που τα σχέδια των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο της Βαλκανικής, φαίνεται πως μπήκαν στο «αυλάκι», ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μπ. Χόμπαχ, φέρεται διατεθειμένος να αποχωρήσει από τη θέση του με τη λήξη της θητείας του το Δεκέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να «ιδιωτεύσει» και πλέον αναζητείται νέο πρόσωπο για τη θέση, πολιτικό, το οποίο θα γνωρίζει άριστα την περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ