Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Η πλειοψηφία ευθυγραμμίζεται με τους μεγάλους

Ανακοίνωση - καταγγελία της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων, για τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΕΕ στη γενική συνέλευση

Την ευθυγράμμισή της με τα συμφέροντα των βιομηχάνων και του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνα της πλειοψηφία των εμπόρων -αυτοαπασχολούμενων και μικρών- απέδειξε για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κατά τη διάρκεια της τακτικής της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε προχτές. Τη στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν απερίφραστα οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ).

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας:

  • Κατήγγειλαν τη συμμετοχή της ΕΣΕΕ στους στημένους διαλόγους με την κυβέρνηση και τη λογική που επιχειρεί να προβάλει η πλειοψηφία ότι «όλοι» -δηλαδή βιομήχανοι και μικρέμποροι, μεγαλοεργοδότες και εργαζόμενοι- «έχουμε τα ίδια προβλήματα». Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων τόνισε ότι οι ψευδεπίγραφοι διάλογοι έχουν καταδικαστεί από την πραγματικότητα και κάλεσε για άλλη μια φορά την πλειοψηφία να σταθεί στο ύψος του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να ανταποκριθεί στον αγωνιστικό, διεκδικητικό ρόλο του, στο πλευρό των χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.
  • Παρατήρησαν, πως στο θέμα ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ εμφανίστηκε βασιλικότερη του βασιλέως, δηλώνοντας ότι δεν την ικανοποιεί ούτε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ιδιωτικοποίηση. Ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας κατήγγειλε ότι οι βασικές γραμμές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ισοδυναμούν με την ενοικίαση, προσωρινότητα της εργασίας και εισάγουν εργαζόμενους δεύτερης και τρίτης διαλογής και ότι νομιμοποιούνται τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία «ενοικίασης προσωρινής απασχόλησης», καταλήγοντας ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του.

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης τέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον τίτλο «απαγόρευση πωλήσεων κάτω του κόστους», για την οποία η πλειοψηφία εξέφρασε την ικανοποίησή της, αποσιωπώντας το γεγονός ότι ο τίτλος είναι ψευδεπίγραφος. Κι αυτό γιατί, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας, η «απαγόρευση» με δύο «παραθυράκια» στην πράξη αυτοαναιρείται. Πρόκειται για τη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι πωλήσεις κάτω του κόστους αγοράς επιτρέπονται «κατ' εξαίρεση» στην περίπτωση που προκύπτει τέτοια τιμή στα προϊόντα που φέρουν κουπόνι εκπτωτικό, καθώς και στις «ειδικές προσφορές» που έτσι κι αλλιώς επιτρέπονται όλο το χρόνο εκτός από είκοσι μέρες πριν και είκοσι μετά τις εκπτώσεις!

Από τα άλλα θέματα που τέθηκαν για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας:

  • Καταψήφισαν τις δράσεις για το ευρώ, τονίζοντας ότι η παράταξη διαφωνεί εξ αρχής με τη βασική επιλογή της ΟΝΕ που αποδεικνύεται όλο και αντιλαϊκότερη. Η προσαρμογή στο ευρώ, τόνισαν, δε θα κάνει τον Ελληνα μικρέμπορο να αισθανθεί καλύτερα στη λαίλαπα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, απλώς θα μετράει την πτώση του τζίρου του σε ευρώ. Τέλος, παρατήρησαν πως η εισαγωγή του ευρώ εντάσσεται στη διαδικασία εκχώρησης δικαιωμάτων της χώρας στις Βρυξέλλες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ