Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παράνομο το «φακέλωμα» των εργαζομένων

Οι εργοδότες δε δικαιούνται να τηρούν καταστάσεις με προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, ακόμα και όταν οι ίδιοι... συναινούν

Απαγορεύεται η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, για σκοπούς που δεν αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, τη σχέση απασχόλησης του εργαζόμενου, ακόμη και αν υπάρχει η συγκατάθεσή του. Συνεπώς, ο εργοδότης δε νομιμοποιείται να συλλέγει καμιά πληροφορία για τον εργαζόμενο, αν δεν έχει σχέση με τη δουλιά του, ακόμη και στην περίπτωση που ο ίδιος ο εργαζόμενος συναινεί. Και αυτό γιατί η εκ των πραγμάτων ανισότητα μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, καθώς και η σχέση εξάρτησης του εργαζόμενου, θέτει σε αμφιβολία την ελευθερία συγκατάθεσής του. Για τους ίδιους λόγους απαγορεύεται και η διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτους, έστω και αν συμφωνεί ο εργαζόμενος.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην οδηγία 115/2001 που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους για ένταση της χρήσης μεθόδων παρακολούθησης στους χώρους δουλιάς, ιδιαίτερα με τις νέες τεχνολογίες, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Οι λιγοστοί περιορισμοί που βάζουν στους εργοδότες οι νόμοι 2472/97 για τα προσωπικά δεδομένα και 2774/99 για την προστασία προσωπικών δεδομένων στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, δεν τηρούνται και οι εργαζόμενοι καθημερινά βλέπουν να παραβιάζονται στους χώρους δουλιάς τα προσωπικά τους δεδομένα.

Με την οδηγία 115/2001, όπως επεσήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Αρχής Κ. Δαφέρμος, γίνεται προσπάθεια να καθοριστούν τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να γίνεται επεξεργασία των προσωπικών κ.ά. δεδομένων και αφορά τον ιδιωτικό, το δημόσιο τομέα, καθώς και τα νεότευκτα...«γραφεία» δανεισμού εργαζομένων.

Ειδικότερα, με την οδηγία 115/2001 προβλέπονται τα εξής:

  • Η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων πρέπει να γίνεται για λόγους που συνδέονται άμεσα με τη σχέση απασχόλησης των εργαζομένων και να διασφαλίζεται ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής.
  • Απαγορεύεται απολύτως η εξέταση DNA σε εργαζόμενους, καθώς η ανάλυση του γενετικού υλικού ενός ανθρώπου συνιστά ουσιώδη προσβολή της προσωπικότητάς του.
  • Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα της ενημέρωσης, της πρόσβασης και της αντίρρησης για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος πρέπει να ενημερώνεται τουλάχιστον για την ταυτότητα του ατόμου που διαχειρίζεται τα στοιχεία των προσωπικών δεδομένων, το σκοπό της επεξεργασίας (ότι δηλαδή γίνεται μόνο στο πλαίσιο της οργάνωσης της εργασιακής σχέσης).

Για τους παραβάτες εργοδότες προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα(300.000 - 5 εκατ. δραχμές), προσωρινή ανάκληση της άδειας, καταστροφή του αρχείου, καθώς ποινικές κυρώσεις που φτάνουν μέχρι κάθειρξη (15-20 ετών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ