Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ο λαός θα πριμοδοτήσει τους ... επενδυτές

Οι ιδιώτες πιέζουν και αναμένουν νόμο που να τους διασφαλίζει τα συμφέροντα και η κυβέρνηση τους διαβεβαιώνει ότι θα χρηματοδοτήσει ποικιλοτρόπως τα επενδυτικά τους σχέδια

Στις πλάτες (τσέπες) του ελληνικού λαού, επιδιώκει να στηρίξει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση. Ετσι, σε μια περίοδο, όπου οι συνειδητές επιλογές απαξίωσης της ΔΕΗ (για να βρουν κερδοφόρο έδαφος οι ιδιώτες) καθίστανται άκρως επικίνδυνες για την ηλεκτροδότηση της χώρας, η κυβέρνηση καλλιεργεί εκφοβιστικά ψευτοδιλήμματα του τύπου «αν δεν παραχωρηθεί έδαφος στους ιδιώτες θα μείνουμε χωρίς ρεύμα». Για να μείνουμε, όμως, από ηλεκτρική ενέργεια, «φροντίζει» η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που διορίστηκε από την κυβέρνηση, για να επιλύσει -υποτίθεται- τα όποια προβλήματα εμφανίζονται στην ενεργειακή επάρκεια. Στην πραγματικότητα -όπως επισημαίνουν και γνώστες των ενεργειακού χώρου- ο ρόλος της εν λόγω «αρχής» είναι η εξυπηρέτηση μιας χούφτας ιδιωτών, που πρέπει «πάση θυσία» να κερδίσουν από τη λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς.

Χτες, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνοαμερικανική Ενωση με θέμα την «ενέργεια» ο πρόεδρος της ΡΑΕ Π. Κάπρος, υποστήριξε στην ομιλία του ότι το 2004 θα έχουμε πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας και -σαν «λύση»- πρότεινε «να αναλογιστούμε το ρίσκο συλλογικά», δηλαδή, το έλλειμμα ενέργειας να καλυφθεί από ιδιώτες παραγωγούς. Οι ιδιώτες όμως που δεν μπορούν ή δε θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Δημόσιο, το οποίο, για μια περίοδο, η οποία καλείται «μεταβατική» να υποχρεούται να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια. Αν δεν είναι το Δημόσιο, θα είναι η ΔΕΗ αυτή που θα υποχρεούται να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια, και να την πουλάει στους καταναλωτές. Κι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθεί με κυβερνητική ρύθμιση, που ήδη είναι έτοιμη.

Στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η κυβέρνηση θέτει εκβιαστικά διλήμματα του τύπου πως θα μείνουμε από ενέργεια, αν δε στηρίξουμε τους ιδιώτες. Αν όμως μείνουμε από ενέργεια, θα φταίει η ίδια η κυβέρνηση που έδωσε εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ να σταματήσει την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου το κενό να καλυφθεί από τους ιδιώτες. Τελευταίο παράδειγμα, είναι η απόφαση της ΔΕΗ να «κόψει» την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου στο Τέμενος του Νέστου.

Οι υποψήφιοι ιδιώτες παραγωγοί, πέραν του ότι ζητούν την κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων, ώστε όταν μπουν στην αγορά να κερδίζουν τα μέγιστα στις πλάτες του λαού, ζητούν και την επιβολή ειδικών φόρων στη ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις λιγνιτικές μονάδες, ώστε να αποδυναμωθεί η ΔΕΗ. Με την ενεργειακή έλλειψη προ των πυλών, τώρα, άρχισαν να... διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις και συνδικαλιστές που «έπιναν νερό» στο όνομα της απελευθέρωσης, αλλά αποφεύγουν να στιγματίσουν τις κυβερνητικές ευθύνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ