Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις

Ανανέωσε μέχρι τις 10 Μάρτη την παράνομη NAVTEX που έχει μπλοκάρει τις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ

Το «οικόπεδο 3» βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας, αξιοποιώντας και τη διαμάχη του Λιβάνου με το Ισραήλ για την ΑΟΖ
Το «οικόπεδο 3» βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας, αξιοποιώντας και τη διαμάχη του Λιβάνου με το Ισραήλ για την ΑΟΖ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία ανανέωσε χτες - μέχρι τις 10 Μάρτη - την παράνομη ΝAVTEX με την οποία εδώ και ένα δεκαήμερο δεσμεύει τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, κλιμακώνοντας την επιθετικότητα με την οποία υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπεί.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων που η Αγκυρα διεξάγει παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ (και για τις οποίες εξέδωσε τη NAVTEX) παραμένει ακινητοποιημένο στο «οικόπεδο 3» το πλοίο - γεωτρύπανο «Saipem 12000», που για λογαριασμό του ενεργειακού κολοσσού της ENI επρόκειτο να συνεχίσει γεωτρήσεις. Ολα αυτά σηματοδοτούν πόσο γοργά οξύνονται οι κόντρες αλλά και οι διεργασίες για τη μοιρασιά του φυσικού πλούτου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ευρύτερα για την άσκηση γεωπολιτικής επιρροής σε ένα σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πολλών αντίπαλων επενδυτικών σχεδιασμών.

Χτες το απόγευμα συγκλήθηκε έκτακτη υπουργική σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, η οποία κράτησε έως αργά, ενώ σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει το συμβούλιο αρχηγών, όπου συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Επίσης, καθώς συνεχίζεται έντονα το παρασκήνιο, ο Αναστασιάδης αναμένεται να έχει συνάντηση και με την πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία - σημειωτέον - πριν από μερικές μέρες ήταν στην Αγκυρα, συμμετέχοντας σε συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρ. Τίλερσον με διάφορους πρέσβεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κινήσεις της Τουρκίας και οι αντιδράσεις αναμένεται να αλληλεπιδράσουν και με ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, στο φόντο και συνολικότερων ενεργειακών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Για παράδειγμα, κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η στάση της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ θα απασχολήσει «έντονα» την προσεχή Σύνοδο Κορυφής (ενώ το Μάρτη αναμένεται και Σύνοδος Τουρκίας - ΕΕ), ενώ αναζωπυρώθηκαν και όλα τα σενάρια για τις επιλογές της ΕΝΙ (που μετά το κυπριακό «οικόπεδο 3» είχε προγραμματίσει γεωτρήσεις με το «Saipem» και σε άλλα σημεία της περιοχής).

Με αφορμή την ανανέωση της NAVTEX από την Τουρκία στο «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, για να τον ενημερώσει και για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας - Αθηνών.

«Ψήνονται» αντιλαϊκές κολιγιές

Στο μεταξύ, αμείωτα συνεχίζονται οι εκκλήσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για «λύση» του Κυπριακού. Πρώτη και καλύτερη η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα και για την ΕΕ, όπως και ότι είναι θέμα που οι Βρυξέλλες θέτουν τακτικά στις συνομιλίες τους με την Αγκυρα. Εσπευσε πάντως να υποστηρίξει και πως «Βρυξέλλες και Αγκυρα διατηρούν κοινά στρατηγικά συμφέροντα και μοιράζονται τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή».

Αλλά και η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ρώμης να υπερασπιστεί τις προτεραιότητες της ΕΝΙ με κάθε τρόπο, ξεκαθάρισε ότι με την Αγκυρα «αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, συνομιλούμε».

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, που είπε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί «φόρμουλα» για το Κυπριακό, το ψευδοκράτος είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού «ο φυσικός πλούτος του νησιού είναι κοινός και δεν αποτελεί αποκλειστική ιδιοκτησία των Ελληνοκυπρίων». Επίσης, επανέφερε την πρόταση για σύσταση δικοινοτικής επιτροπής που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή την έχει απορρίψει επίμονα.

Στο μεταξύ, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, επισήμανε όλο έμφαση ότι οι εταιρείες που πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην ΑΟΖ «θα πρέπει σε κάποια φάση να συζητήσουν και μαζί μας», συμπληρώνοντας ότι «η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ