Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΙΚΑΡΙΑ
Ούτε ένας παιδίατρος στις δημόσιες μονάδες του νησιού

Πανικαριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στο νοσοκομείο

Χωρίς κανέναν παιδίατρο στις δημόσιες μονάδες Υγείας του νησιού έχει μείνει αυτό το διάστημα η Ικαρία, καθώς η μοναδική παιδίατρος που υπηρετεί στο νησί και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Ικαρίας, απουσιάζει με εκπαιδευτική άδεια για ένα μήνα, όπως το δικαιούται. Η θέση δεν αναπληρώθηκε στο νοσοκομείο, ενώ δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και στα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού!

Το αποτέλεσμα είναι ο παιδικός πληθυσμός της Ικαρίας να μένει ακάλυπτος τόσο για τις πάγιες υγειονομικές ανάγκες του όσο και για τις έκτακτες, σε μια περίοδο μάλιστα που βρίσκονται σε έξαρση η γρίπη και οι ιώσεις. Τα περιστατικά βρεφών, νηπίων και παιδιών αντιμετωπίζονται από τους γενικούς ιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι, πάρα τις φιλότιμες προσπάθειές τους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται.

Ετσι, σχεδόν καθημερινά καταγράφονται διακομιδές παιδιατρικών περιστατικών, κυρίως βρεφών, στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Σάμου. Οι οικογένειές τους επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα και αγωνία, ενώ αντιμετωπίζουν επιπλέον τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους 1.500 περίπου κατοίκους των γειτονικών νησιών, Φούρνων και Θύμαινας, οι οποίοι για να αναζητήσουν παροχές Υγείας πρέπει να διασχίσουν τη θάλασσα.

Κάλεσμα αγώνα από το Εργατικό Κέντρο και τους Συλλόγους Γονέων

Αντιδρώντας στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων της Ικαρίας προχωρούν αύριο Πέμπτη σε πανικαριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο, στις 12 το μεσημέρι.

«Υπάρχουν 870 παιδιά και δεκάδες νεογνά από 1 έως 4 μηνών για τα οποία, όπως είναι προφανές, ο ένας και μοναδικός παιδίατρος του νοσοκομείου δεν επαρκεί για να καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες τους σε καθημερινή και ετήσια βάση», καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Γονέων, και προσθέτουν: «Αυτήν τη στιγμή, στο νοσοκομείο του νησιού μας, εκτός της μίας και μοναδικής παιδιάτρου, υπηρετούν επίσης 1 χειρουργός, 1 γυναικολόγος, 1 καρδιολόγος και 1 αναισθησιολόγος, γεγονός που σημαίνει πως στο άμεσο μέλλον κινδυνεύουμε να μείνουμε για διάφορους λόγους (άδειες, ασθένεια γιατρού κ.λπ.) ακάλυπτοι από τις ειδικότητες αυτές».

«Ολες οι δομές Υγείας στο νομό μας είναι υποστελεχωμένες, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και αναλώσιμων, λόγω υποχρηματοδότησης. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία υπολειτουργούν, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνεχίζουν, κατ' επιταγή των καπιταλιστών και της ΕΕ, να βλέπουν την Υγεία ως κόστος και εμπόρευμα», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Τα αιτήματα του αυριανού συλλαλητηρίου, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής: Να προσληφθούν άμεσα δεύτερος παιδίατρος στο Νοσοκομείο Ικαρίας και παιδίατρος στο ΚΥ Ευδήλου. Ολες οι μονήρεις θέσεις ανά ειδικότητα γιατρών του νοσοκομείου να γίνουν τουλάχιστον διπλές, με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αμεση λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Σταθμού Αιμοδοσίας, Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις επαρκούς και μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε όλες τις μονάδες Υγείας. Ολη την αναγκαία, σύγχρονη υλικοτεχνική υποστήριξη για Νοσοκομείο, ΚΥ, Αγροτικά Ιατρεία. Πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ που να καλύπτει τις ανάγκες σε 24ωρη βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ