Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ
«Ηχηρές» προειδοποιήσεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Ενδεικτική των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που φουντώνουν στο πλαίσιο της «διεύρυνσης» του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και της προώθησης των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, κι ενώ σήμερα αναμένεται για επίσημη επίσκεψη και επαφές με την πολιτική ηγεσία στο Βελιγράδι.

Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή αλλά και το πώς επηρεάζει τις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης η κατάσταση στην Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Δύση μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες «επέλεξε την επέκταση του ΝΑΤΟ, καταπατώντας όλες τις υποσχέσεις των ηγετών των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, το 1990, ότι η Συμμαχία δεν θα προωθείτο ούτε μία ίντσα προς τα ανατολικά», υπογραμμίζοντας ότι «μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πραγματοποιήθηκαν τρία κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ και το καθένα έφερε τη στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Τώρα θέλουν να εμπλέξουν τα Βαλκάνια σε αυτό το παιχνίδι βάζοντας τις βαλκανικές χώρες σε θέση να κάνουν μια επιλογή: "Είστε είτε με τη Δύση είτε με τη Ρωσία"».

Στέλνοντας δε ξεκάθαρο μήνυμα «υπενθύμισε» ότι «απαιτούσαν από την Ουκρανία να κάνει την ίδια επιλογή και ως αποτέλεσμα η ουκρανική κοινωνία και το κράτος θρυμματίστηκαν, γεγονός που οδήγησε σε ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα...».

Για τη Στρατηγική Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια

Ερωτηθείς για τη Στρατηγική Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αν και είπε πως «δεν βλέπουμε κινδύνους στο γεγονός ότι χώρες της Βαλκανικής και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου θέλουν να επεκτείνουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προσχώρησης στην ΕΕ», σημείωσε: «Είναι ενημερωμένες σχετικά με τα κριτήρια προσχώρησης και πρέπει να αποφασίσουν ανεξάρτητα, σε ποιο βαθμό τα κριτήρια αυτά τις εξυπηρετούν και σε ποιο βαθμό ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα του εκάστοτε κράτους».

Εσπευσε επ' αυτού να θυμίσει ότι Ρωσία και Σερβία έχουν υπογράψει ήδη συμφωνία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και ότι πριν από δύο μήνες, το Βελιγράδι και η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή ξεκίνησαν συνομιλίες για την ίδρυση παρόμοιας ζώνης. «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια πραγματιστική και ανοιχτή προσέγγιση εκ μέρους του Βελιγραδίου, η οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί πλεονεκτήματα σε Δύση και Ανατολή. Βλέπετε, η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση είναι μια ογκώδης αγορά, με 180 εκατομμύρια καταναλωτές, και διαθέτει ευνοϊκές ευκαιρίες σε υποδομές και σε άλλους τομείς», πρόσθεσε με νόημα.

Μιλώντας για τις «απαιτήσεις» της ΕΕ προς το Βελιγράδι για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε: «Η ΕΕ ζητά από κάθε μελλοντικό κράτος - μέλος της να ενταχθεί στην κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ (σ.σ. άρα να υιοθετήσει και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία). Εφαρμόζεται και εδώ η ίδια φιλοσοφία και νοοτροπία που συμβάλλει στην ενίσχυση εντάσεων στην Ευρώπη, και η οποία καθοδηγούσε όσους επέκτειναν το ΝΑΤΟ και έβαλαν σε ευρωπαϊκές χώρες και την Ουκρανία το δίλημμα "είτε με τη Δύση είτε με τη Ρωσία". Αυτή είναι μια εξαιρετικά λαθεμένη πρακτική. Λυπούμαι που η ΕΕ, προσπαθώντας να επεκτείνει την επιρροή της, ακολουθεί αυτήν τη λογική που εκδηλώθηκε στο πρόγραμμα Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (...) με βάση το ίδιο τελεσίγραφο: Είτε με τη Ρωσία είτε με την Ευρώπη. Είναι κακό ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας από τις Βρυξέλλες συνεχίζουν να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο».

Ταυτόχρονα βέβαια έδειξε να ασπάζεται «μια ρήτρα σχετικά με την ανάγκη προώθησης ενός κοινού οικονομικού χώρου από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό, όπως έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία».

Η κόντρα με ΗΠΑ για τους δρόμους της Ενέργειας

Μπαίνοντας στο ζουμί των ανταγωνισμών, ερωτώμενος για την «αυξανόμενη επιρροή στα Βαλκάνια από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία», που επικαλείται η ΕΕ, ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε: «Δεν ανησυχούμε καθόλου για το γεγονός ότι οι χώρες που αναφέρατε (Κίνα, Τουρκία και άλλοι) ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη συνεργασίας με τα Βαλκάνια. Σε αυτήν την εποχή της παγκοσμιοποίησης, δεν βλέπω κανένα εμπόδιο για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία». Εφερε ως τέτοιο «παράδειγμα» ότι «συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για τα βαλκανικά κράτη να πάρουν ρωσικό φυσικό αέριο. Το έργο του "Turkish Stream" εξελίσσεται με πλήρη ταχύτητα. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό. Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα των βαλκανικών κρατών και της ΕΕ. Η ατζέντα μας είναι απολύτως διαφανής, χωρίς συγκαλυμμένες προθέσεις.

Θέλω να πω ότι, σε αντίθεση με μια τέτοια ανοιχτή πορεία (...), μπορούμε να δούμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ, για παράδειγμα, να εισάγουν αντι-ρωσικά στοιχεία στη βαλκανική πολιτική τους (...) Η Ουάσιγκτον και μερικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέλνουν τους απεσταλμένους τους στα Βαλκάνια γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Λένε: "Μην είστε φίλοι με τη Ρωσία, αρνηθείτε να συνεργαστείτε μαζί τους σε κάθε τομέα"».

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες «αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν, προσαρμόζοντας τα Βαλκάνια σε μια πολιτική διαχωριστικών γραμμών και περικύκλωσης της Ρωσίας με στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το πλαίσιο και ερωτηθείς, τέλος, αν η Μόσχα θα αντιδράσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος», ότι δεν ξεχωρίζει κάποια χώρα της περιοχής από άλλες, προσθέτοντας, ως παράδειγμα, ότι και η προηγούμενη ένταξη του Μαυροβουνίου ήταν «εντελώς τεχνητή και μη αναγκαία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ