Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΓΚΑΛΟΠ
«Οχι» στη συμμετοχή στον πόλεμο
  • Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας είναι αντίθετη με οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο
  • «Οχι» και σε περιορισμό των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων

Ο ελληνικός λαός με τη συμμετοχή του στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια δείχνει και έμπρακτα τις διαθέσεις του...
Ο ελληνικός λαός με τη συμμετοχή του στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια δείχνει και έμπρακτα τις διαθέσεις του...
Αντίθετη σε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους είναι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ενώ σχεδόν ένας στους δύο θεωρεί ότι η «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» αποτελεί πρόσχημα των ΗΠΑ για να επιβάλουν την ηγεμονία τους και δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό του ΑΝΤ-1, που δημοσιοποιήθηκε χθες και έρχεται να ενισχύσει τις εκτιμήσεις από προηγούμενα γκάλοπ για τη βούληση του ελληνικού λαού. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού περιφρονεί επιδεικτικά και απορρίπτει το δίλημμα του έθεσε ο Πρόεδρος Μπους «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Ειδικότερα, στο ερώτημα «στην Αμερική ετοιμάζονται για το νέο πόλεμο, όπως λένε, και ζητούν από κάθε άλλη χώρα να δηλώσει αν θα είναι σύμμαχος ή αντίπαλος. Ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας;», το 57,7% δηλώνει «να επιδιώξει να μείνει αμέτοχη και ουδέτερη», το 15,7% «να αντισταθεί στο πολεμικό κλίμα και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ» και μόλις το 24% απαντά «να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της».

Ο ελληνικός λαός καθόλου δεν έχει πιστέψει ότι ο πόλεμος γίνεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ερώτημα «πιστεύετε ότι είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ή ότι αποτελεί πρόσχημα των ΗΠΑ για να ελέγχουν τις άλλες χώρες;», το 44,5% απαντά ότι «αποτελεί πρόσχημα των ΗΠΑ για να ελέγχουν άλλες χώρες» και το 47% δηλώνει ότι «είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία».

Στο ειδικότερο ερώτημα «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, ποιες νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι οι γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν;», μόνο το 29,7% τάσσεται υπέρ του «να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα, ακόμη και αν περιοριστούν κάποια ατομικά δικαιώματα των πολιτών», ενώ το 56,4% δηλώνει ότι πρέπει «να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών με οικονομική και τεχνολογική ενίσχυση» και το 9,5% θεωρεί ότι «αρκούν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα».

Τέλος, στο ερώτημα «ποιες λέξεις εκφράζουν καλύτερα τα συναισθήματά σας για την επίθεση στις ΗΠΑ;», το 75,5% δηλώνει λύπη, το 64,1% ανησυχία, το 35% οργή, 28% έκπληξη, 10,8% ικανοποίηση (πολλαπλές απαντήσεις). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 13 έως 27 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ