Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις σε Αν. Γκούτα και Αφρίν

Οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές μπαίνουν στο Αφρίν
Οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές μπαίνουν στο Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι κόντρες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων γύρω από τα πεδία σφοδρών συγκρούσεων στη Συρία μεταφέρονται, για μία ακόμη φορά, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως μετά από ρωσικό αίτημα, με κεντρικό θέμα τους βομβαρδισμούς και την κατάσταση στο προάστιο της Δαμασκού Ανατολική Γκούτα.

Η περιοχή, που ελέγχεται από δυνάμεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών της «Αλ Νούσρα», έχει γίνει τις τελευταίες μέρες το επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων αμάχων και αντικαθεστωτικών. Η κατάσταση έδωσε το πρόσχημα για να εκφράσουν υποκριτικά ενδιαφέρον για την «ανθρώπινη τραγωδία» ηγέτες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που εξέφρασε «βαθιά ανησυχία», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην περιοχή «κόλαση επί Γης». Ολοι αυτοί, ωστόσο, απέφυγαν να κάνουν την παραμικρή νύξη για τα θύματα που προκαλούν το ίδιο διάστημα οι όλμοι αντικαθεστωτικών από την Αν. Γκούτα στη Δαμασκό και τα περίχωρα, ή την κόλαση που εκτυλίσσεται από τις 20 Γενάρη στον κουρδικό θύλακα Αφρίν της βόρειας Συρίας από το συνεχές σφυροκόπημα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς αμάχους και χιλιάδες εκτοπισμένους... Στο Αφρίν, πάντως, φαίνεται σύμφωνα με κουρδικά ΜΜΕ να παραμένουν οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, παρά τις διαψεύσεις της Τουρκίας που βάλλει εναντίον τους.

Στην Αγκυρα, πάντως, χτες ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, απέρριψε την προχτεσινή πρόταση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για άμεσο «πολιτικό διάλογο» ανάμεσα στις κυβερνήσεις Τουρκίας και Συρίας, λέγοντας ότι «άμα χρειαστεί» οι μυστικές υπηρεσίες Τουρκίας και Συρίας «επικοινωνούν». Επίσης, ο Καλίν είπε πως η Αγκυρα παραμένει αισιόδοξη, αλλά επιφυλακτική για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα στην Αγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Ο Τούρκος Πρόεδρος νωρίτερα παίνεψε την εξέλιξη της τουρκικής χερσαίας εισβολής στη Συρία και τις αντοχές των τουρκικών αρμάτων μάχης. Είπε ακόμη πως διέταξε την κατασκευή και τουρκικών μη επανδρωμένων αρμάτων μάχης, ώστε να μειωθούν οι απώλειες για τους Τούρκους στρατιώτες, που χύνουν ακατάπαυστα το αίμα τους για τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ