Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απειλή η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στο Λαύριο

Οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Λαυρίου ακούνε την άποψη του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Λαυρίου ακούνε την άποψη του ΚΚΕ
Σοβαρά προβλήματα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά και για το σύνολο του ελληνικού λαού δημιουργεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στο Λαύριο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας που πραγματοποίησε εκεί αντιπροσωπεία του Κόμματος.

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκίνησε την ομιλία της προς τους εργαζόμενους υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι μέρος των γενικότερων εξελίξεων και στη βάση αυτή θα πρέπει να διατυπώνουν τα αιτήματά τους. Αναφερόμενη στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στη διασύνδεση της ΔΕΗ με το διεθνές απελευθερωμένο δίκτυο, τόνισε ότι προκαλούνται «σοβαρές απειλές και προβλήματα όχι μόνο για τα δικαιώματα, τις συνθήκες δουλιάς και την ασφάλιση των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά γενικότερα». Απελευθέρωση, σημείωσε, σημαίνει κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ (ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που υπήρχε δεν ήταν το ιδανικό) και, ταυτόχρονα, κατάργηση της επιλογής για πλήρη αξιοποίηση των εγχώριων αγορών ενέργειας. Πρόκειται, είπε, για μια πολιτική που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, «γι' αυτούς που συσσώρευσαν τεράστια κέρδη και θέλουν τώρα να μπούνε στον τομέα της ενέργειας, σε μία έτοιμη υποδομή και να την αξιοποιήσουν προς όφελός τους», και η οποία «δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες της χώρας». Την ίδια στιγμή, τόνισε, θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ακόμα, σημείωσε ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες τα κέρδη που θα βγάλουν δεν πρόκειται να τα μετατρέψουν σε κοινωνικές παροχές αλλά θα τα εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος. Βαδίζουμε σε έναν δρόμο, συμπλήρωσε, «όπου τα συμφέροντα στον τομέα ενέργειας χαράζονται με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγάλων κοινοπραξιών».

Απ' τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγας με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων
Απ' τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγας με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων
Η Αλ. Παπαρήγα συνέδεσε το ζήτημα με τις τρέχουσες εξελίξεις, για να επισημάνει ότι «αν λάβουμε υπόψη μας πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο κήρυξης πολεμικής κατάστασης, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αναδεικνύονται θέματα ασφάλειας της χώρας». Με την απελευθέρωση, «ο ελληνικός λαός θα βρίσκεται κάτω από έναν πολύ μεγάλο εκβιασμό, όσον αφορά στα στρατηγικά και ψυχροπολεμικά σχέδια στην περιοχή».

Η πρόταση του ΚΚΕ

«Ο τομέας ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας - τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της - και επομένως πρέπει να ανήκει στον κρατικό τομέα. Βεβαίως, εμείς παλεύουμε για τη δημιουργία πολιτικών προϋποθέσεων όπου το κράτος δε θα είναι κράτος των λίγων. Θα βρίσκονται στην εξουσία οι εργαζόμενοι, ο λαός. Θα υπάρχει 100% κρατικός τομέας ενέργειας». Για τη θέση της ΔΕΗ στο διεθνές περιβάλλον είπε ότι «η κρατική ΔΕΗ θα κάνει και συμπράξεις, θα μπει και σε κοινοπραξίες έρευνας, αξιοποίησης, συνεργασίας με άλλες χώρες και φορείς. Με βάση το αμοιβαίο συμφέρον. Αλλά το κουμάντο πρέπει να γίνεται εδώ στην Ελλάδα». Βέβαια, τόνισε, η πρόταση των κομμουνιστών απαιτεί την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού δύναμης. Πρέπει, τόνισε, να γίνει υπόθεση της πλειοψηφίας, ο αγώνας πρέπει να είναι πολιτικός και μέσα σε αυτόν να υπάρχουν τα κοινωνικά αιτήματα. Χρειάζεται ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και πολιτικές επιλογές αντίθετες με τις πολιτικές που έχουμε γνωρίσει έως τώρα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη ΔΕΗ η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων και με το γενικό διευθυντή παραγωγής, κ. Χαντάβα. Η διοίκηση του Συλλόγου ανέφερε ως ένα από τα κύρια προβλήματα την έλλειψη προσωπικού και δήλωσε ότι πάγια θέση των εργαζομένων είναι δημόσια ΔΕΗ, που να ελέγχει αποκλειστικά την παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ενέργειας. Ο διευθυντής παραγωγής παραδέχτηκε ότι το ρεύμα από αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και έτσι μπαίνει στη διαδικασία του ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ