Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29ο ΠΑΝΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στα χέρια του κεφαλαίου ο σιδηρόδρομος

Αποκαλυπτικές οι αναφορές της κυβέρνησης για το μέλλον του σιδηροδρόμου και των εργαζομένων

Ο Γ. Σταυρόπουλος στο βήμα του Συνεδρίου
Ο Γ. Σταυρόπουλος στο βήμα του Συνεδρίου
Οι ιδιώτες θα αναλάβουν τα επόμενα χρόνια την πλήρη εκμετάλλευση των ελληνικών σιδηροδρόμων, αλλά και του σχεδιαζόμενου προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ και το άμεσο μέλλον των δεκάδων χιλιάδων σιδηροδρομικών προδιαγράφεται δυσοίωνο, καθώς εντείνεται η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στις εργασιακές τους κατακτήσεις και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές ομιλίες των υπουργών Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση, στο 29ο Πανσιδηροδρομικό Συνέδριο. Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με τις ομιλίες συνέδρων και λήγει αύριο με τις ψηφοφορίες για την εκλογή νέων οργάνων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.

Από την ομιλία του Χρ. Βερελή προέκυψε ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει το «φιλέτο» του ΟΣΕ στους ιδιώτες μόλις ολοκληρωθούν τα έργα εκσυγχρονισμού της υποδομής και του τροχαίου υλικού. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρχει στήριξη ενός δημόσιου ΟΣΕ μέχρι το τέλος του Γ` ΚΠΣ το 2006», που υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους τεσσάρων δισ. δρχ. Μετά το 2006 θα πρέπει να λειτουργήσει στις συνθήκες του ανταγωνισμού. Αν δε γίνει ανταγωνιστικός, θα ιδιωτικοποιηθεί.

Από την πλευρά του ο Τ. Γιαννίτσης, με συχνές αναφορές στην παγκοσμιοποίηση και την ΟΝΕ, τόνισε: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν πρέπει να διακυβεύσουμε τίποτα από αυτά που έχουμε πετύχει». Για το ασφαλιστικό είπε ότι δεν πρόκειται για επίθεση της κυβέρνησης, αλλά για μια αναγκαία αλλαγή, που προκύπτει από την αλλαγή της πραγματικότητας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ούτε κόλαση ούτε παράδεισος» και... ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ενώ το θετικό θα προκύψει μέσα από τον αποκαλούμενο «κοινωνικό διάλογο».

Ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι ο σιδηρόδρομος πρέπει να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα επιθετικά σχέδια του ιμπεριαλισμού να κατακτήσει νέες σφαίρες επιρροής και να ελέγξει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η σχεδιαζόμενη αμερικανική επίθεση δε γίνεται για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά για οικονομικά συμφέροντα. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενώ αναφέρθηκε και στα νέα ευρωκατασταλτικά μέτρα, που με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, αναμένεται να εφαρμοστούν σε βάρος των λαϊκών κινημάτων. Αναφορές επίσης έκανε στα θέματα της δημόσιας υγείας και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, ενώ στηλίτευσε τη στάση των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας ότι έχουν εγκληματική ευθύνη για τα πράγματα που πήγαν πίσω.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι από τη ΝΔ, τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, όχι όμως κι από το ΠΑΣΟΚ. Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣ Επ. Κούκος. Παρευρίσκονται αντιπροσωπείες σιδηροδρομικών από διάφορες χώρες της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ