Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΟΑΣΕ σπεύδουν προς διάσωση των ... «UCK»

ΣΚΟΠΙΑ.--

Η επιχείρηση της Αστυνομίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ανακατάληψη των εδαφών στο Αρατσίνοβο και το Τέτοβο που ελέγχουν οι αντάρτες του (επισήμως αυτοδιαλυμένου) Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού τελικώς δεν έγινε παρά μόνο σε ελάχιστες περιοχές, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η εξέλιξη ήρθε μετά (και) από σχετικό αίτημα που φέρονται να υπέβαλαν οι Δυτικοί. Η αστυνομία της χώρας εξέδωσε μια ανακοίνωση που μόλις έκρυβε την αγανάκτηση της ηγεσίας της: «Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ελπίζουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία της επιστροφής των δυνάμεων ασφαλείας» στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, ανέφερε.

Οι Χαβιέ Σολάνα, Κρις Πάτεν και Μιρτσέα Τζοάνα (ΕΕ και ΟΑΣΕ) πραγματοποιούσαν χθες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, τον Πρόεδρο Τράικοφσκι και τον πρωθυπουργό Γκεοργκιέφσκι. Σε δηλώσεις του ο Τζοάνα χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» (;) την προσπάθεια ανακατάληψης των υπό αλβανικό έλεγχο περιοχών. Οι Δυτικοί μεσολαβητές πίεζαν ταυτόχρονα για την επιτάχυνση του πακέτου των Συνταγματικών Τροποποιήσεων και της γενικής αμνηστίας. Χαρακτηριστικά κυνικός, ο Πάτεν δήλωσε: «Θέλουμε να ξέρουμε ότι τα χρήματα που επενδύουμε στη Μακεδονία ξοδεύονται για τη σταθερότητα και την ευημερία» της περιοχής, είπε.

Χτες έγινε και η ανάληψη καθηκόντων από τον Γερμανό υποστράτηγο Χάιντς-Γκέοργκ Κέερλ που ηγείται της νέας δύναμης του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Αμύνης της χώρας Μπόσκοφσκι ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ για την επιχείρηση συλλογής των όπλων των ανταρτών, τονίζοντας με αρκετή δόση ειρωνείας πως «φυσικά δεν περιμέναμε ότι θα παραδίδονταν όλα τα όπλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ