Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανεξιχνίαστη αεροπορική τραγωδία

Πλήρες το κομφούζιο σχετικά με τα αίτια της πτώσης αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, που παρέσυρε 77 ανθρώπους στο θάνατο

Μυστηριώδης τραγωδία. Αεροσκάφος «Τουπόλεφ-124», παρόμοιο με αυτό που κατέπεσε χτες στη Μαύρη Θάλασσα (φωτό αρχείου)

Associated Press

Μυστηριώδης τραγωδία. Αεροσκάφος «Τουπόλεφ-124», παρόμοιο με αυτό που κατέπεσε χτες στη Μαύρη Θάλασσα (φωτό αρχείου)
ΜΟΣΧΑ-ΚΙΕΒΟ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΣΟΦΙΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το μόνο στο οποίο συμφωνούν οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί, οι Ισραηλινοί, οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι είναι ότι χτες ένα αεροσκάφος έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα παρασέρνοντας στο θάνατο 77 ανθρώπους. Πέρα από αυτό, δε συμφωνούν σε τίποτε άλλο.

Ασαφή παραμένουν τα αίτια της χτεσινής αεροπορικής καταστροφής στη Μαύρη Θάλασσα. Η πτώση του επιβατικού αεροσκάφους «Τουπόλεφ-124» του ρωσικού αερομεταφορέα «Σιμπίρ», που μετέφερε 77 επιβάτες και πλήρωμα, εξώθησε τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να δηλώσει ότι «είναι πιθανό να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια». Στη συνέχεια ακολούθησε κομφούζιο: Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, ο Ιγκόρ Λαρίτσεφ, δήλωσε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε κατά λάθος από πύραυλο που εκτοξεύτηκε στη διάρκεια άσκησης, κάτι που το υπουργείο Αμυνας της χώρας διέψευσε με ύστερη ανακοίνωσή του.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας, εκτελούσε πτήση τσάρτερ από το Τελ Αβίβ στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, μεταφέροντας 15 Ρώσους, 51 Ισραηλινούς και 10μελές πλήρωμα. Κανένας από τους επιβαίνοντες στο «Τουπόλεφ» δεν επέζησε από την κάθετη πτώση του στα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της ρωσικής κυβέρνησης στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», το σκάφος έπεσε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη μεθόριο Ρωσίας- Γεωργίας. Σωστικά συνεργεία και τεχνικό προσωπικό του ρωσικού ναυτικού έσπευσαν στην περιοχή, αν και θεωρούνταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί το «μαύρο κουτί» του «Τουπόλεφ» και αμφίβολο το εάν θα περιέχει πληροφορίες που θα βοηθήσουν να αποσαφηνιστούν τα αίτια της τραγωδίας. Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το "μαύρο κουτί" αν η θάλασσα μάς το επιτρέψει».

Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος έφθασαν στο υπουργείο Συγκοινωνιών της Ρωσίας από Αρμένιο πιλότο, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του δυστυχήματος. Ο υπουργός, Καρλ Ρούπελ, είπε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι ο πιλότος επιβατικού αεροσκάφους «Αντόνοφ-24», που βρισκόταν στην περιοχή, πληροφόρησε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Ροστόφ-ον-Ντον ότι είδε μια «έκρηξη» στο «Τουπόλεφ», το οποίο βρισκόταν ψηλότερα από το δικό του αεροσκάφος (στα 11.000 μέτρα), και υπήρξε μια δεύτερη όταν το σκάφος έπεσε στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, προφανώς από τα καύσιμά του που αναφλέχτηκαν. Ο Αρμένιος πιλότος εκτελούσε πτήση από τη Σιμφεροπόλ της Ουκρανίας στο Γιερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας.

Στην Ουάσιγκτον, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνταν χτες το απόγευμα το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Ρόιτερς» και το «Ασοσιέιτεντ Πρες», είπε πως το μοιραίο «Τουπόλεφ» επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρος. Ωστόσο, ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, Ολεξάντρ Κουτζμούκ, που δόθηκε στη δημοσιότητα από εκπρόσωπό του, διέψευσε την πληροφορία περί πλήγματος από ουκρανικό πύραυλο: «Ολοι οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν κατά την άσκηση έχουν εγγυημένη διάρκεια πτήσης και μηχανισμούς αυτοκαταστροφής σε περίπτωση που ξεφύγουν από την πορεία τους».

Στην όλη σύγχυση συνέβαλαν πληροφορίες που μεταδίδονταν όχι μόνο περί των ουκρανικών στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά και περί ρωσικών γυμνασίων, όπως και της παρουσίας άλλων μαχητικών στην εναέρια περιοχή.

Σε διπλωματικό επίπεδο, τα τηλέφωνα είχαν «ανάψει», με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, να επικοινωνεί συνεχώς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, τον Λεονίντ Κούτσμα να διαβιβάζει τα «συλλυπητήριά του» στον Πούτιν, τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζ. Μπους, να βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα, και πάει λέγοντας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Συγκοινωνιών, Εφρέμ Σνεχ, σήκωσε τα χέρια όταν ρωτήθηκε για τα αίτια του δυστυχήματος - «δεν έχουμε κανένα ξεκάθαρο στοιχείο», είπε.

Εξάλλου η εικόνα ήταν ασαφής ακόμη και όσον αφορά στον αεροδιάδρομο που χρησιμοποίησε το μοιραίο «Τουπόλεφ»: Ρώσος αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας είπε ότι είχε προσγειωθεί στο Μπουργκάς για ανεφοδιασμό, πράγμα που η βουλγαρική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά. Το Ισραήλ απαγόρευσε όλες τις απογειώσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, επιτρέποντας τις προσγειώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ