Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
Καλείται να προτείνει επιχειρησιακό σχέδιο

Στην ενεργοποίηση του υπάρχοντος επιχειρησιακού σχεδίου υγειονομικής αντίδρασης θα στηριχτεί η αντιμετώπιση της πιθανής απειλής από βιολογικό ή χημικό πόλεμο σύμφωνα με την εισήγηση και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, που προήδρευσε χτες στην πρώτη από τη σύστασή του συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πρόληψης Βιολογικών και Τοξικών Κινδύνων.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος στην εισήγησή του είπε ότι εκτός από τα λεγόμενα νεοεμφανιζόμενα νοσήματα, τελευταία προστέθηκε και η πιθανότητα διασποράς βιολογικών, χημικών και τοξικών ουσιών και γι' αυτό οι χώρες οφείλουν να είναι προετοιμασμένες με σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών ή ατυχημάτων. Σκοπός του Εθνικού Συμβουλίου Πρόληψης είναι η επιστημονική ανάλυση για τη φύση των βιολογικών και χημικών ουσιών, για τα συστήματα εγρήγορσης και επιτήρησης και για την ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου αντίδρασης της Πολιτείας. Ο υπουργός είπε ότι η χώρα θα «είναι κατά το δυνατόν θωρακισμένη» όταν το υπουργείο Υγείας καταφέρει να συντονίσει την «επιστημονική γνώση που θα του προσφέρει το Εθνικό Συμβούλιο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Διευθύνσεων και των υπηρεσιών του στο κέντρο και την περιφέρεια».

Ωστόσο όμως, όταν έγινε αναφορά στην επιχειρησιακή αντίδραση σε τέτοιους είδους αντίδραση, τα πράγματα περιορίστηκαν στο υπάρχον σχέδιο υγειονομικής αντίδρασης. «Το Εθνικό Συμβούλιο οφείλει, αφού αξιολογήσει τα υπάρχοντα σχέδια, να προτείνει το πλέον προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες» είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος για να καταλήξει: «Η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσεως απαιτεί πλήρη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κρατικών φορέων συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Μετά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Αλέκος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την ψυχολογική υποστήριξη του πληθυσμού, πριν και μετά από ένα συμβάν. Τέλος, ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας κάλεσε τον κόσμο να μην παρασύρεται και να μην πανικοβάλλεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναφέρουν απειλές για επίθεση ΗΠΑ και Βρετανία (2019-05-23 00:00:00.0)
Καταστρατηγεί τη Συλλογική Σύμβαση (2015-01-31 00:00:00.0)
Πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς (2009-01-01 00:00:00.0)
«Ξέφραγο αμπέλι» τα βιολογικά, χημικά ερευνητικά εργαστήρια... (2003-11-22 00:00:00.0)
Ετεροχρονισμένο «φίμωτρο» για ...λόγους ασφαλείας! (2002-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ