Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΟΠΕΚ
Συζητούνται «μέτρα» για την τιμή του πετρελαίου

ΚΑΡΑΚΑΣ και ΒΙΕΝΝΗ.--

Αναιρώντας προηγούμενη ανακοίνωσή του, ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας Αλβάρο Σίλβα Καλδερόν επιβεβαίωσε χτες ότι ο ΟΠΕΚ (ο οργανισμός των χωρών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο) θα πραγματοποιήσει την Κυριακή έκτακτη σύνοδο στη Βιέννη για να καθορίσει τις κινήσεις του μετά τη μείωση των τιμών του αργού στα 22 δολάρια το βαρέλι.

Αρχικά, όπως μετέδιδε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Καλδερόν δήλωνε πως δε θα γινόταν τέτοια συνάντηση, ωστόσο αργότερα χτες βράδυ το «Γαλλικό Πρακτορείο» και το «Ρόιτερς» μετέδωσαν ότι η συνάντηση θεωρείται πλέον «πιθανή» από τον υπουργό.

Η άποψη που εξέφρασε ο Καλδερόν, ότι «οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν --διαμορφώνονται τώρα σε μεγάλες διεθνείς αγορές στενά γύρω από τα 22 δολάρια το βαρέλι -- και γίνονται όλες οι προσπάθειες να λογικευτούν οι αγορές, κάτι στο οποίο προσβλέπουμε και εμείς στον ΟΠΕΚ, ιδίως μετά τις επιθέσεις» της 11ης Σεπτέμβρη, ίσως σημάνει κάποια μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού προς διάθεση στις αγορές.

Ο Καλδερόν άφησε να εννοηθεί ακριβώς αυτό: «όπως ο ΟΠΕΚ συνεργάστηκε όταν σημειώθηκε άνοδος τιμών, ασφαλώς κάτι θα κάνει και στην αντίθετη περίπτωση». Αν η τιμή μείνει κάτω από τα 22 δολάρια για δέκα ημέρες συνεχώς (ο οργανισμός έχει θέσει το όριο διακύμανσης της τιμής του αργού από τα 22 ως τα 28 δολάρια το βαρέλι), η κίνηση που συνήθως γίνεται είναι η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής είναι 500.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Πάντως, ακόμη και αν δε γίνει έκτακτη σύνοδος, το πιθανότερο είναι πως ο Καλδερόν θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Αλγερινό ομόλογό του Κακίμπ Χελίλ (η Αλγερία προεδρεύει του ΟΠΕΚ), ή θα προτείνει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ο οποίος θα επισκεφθεί τη Γενεύη την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ