Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θα επαναληφθούν οι «επιλεκτικές» δολοφονίες

Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής. Πέρα από την πολιτική των πυρών εναντίων παιδιών με σφεντόνες, επανέρχονται και οι «επιλεκτικές δολοφονίες»

Associated Press

Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής. Πέρα από την πολιτική των πυρών εναντίων παιδιών με σφεντόνες, επανέρχονται και οι «επιλεκτικές δολοφονίες»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ενας άνδρας «μεταμφιεσμένος σε Ισραηλινό αλεξιπτωτιστή» που οι αρχές του Ισραήλ θεωρούν ότι ήταν μέλος ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης, άνοιξε πυρ χτες σε στάση λεωφορείου στην πόλη Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ, που κόστισε τη ζωή ενός 76χρονου Ισραηλινού και δύο Ισραηλινών γυναικών, ενώ άλλοι 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Στη συνέχεια ο οπλοφόρος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που έσπευσαν στο σημείο, ωστόσο «η μεταμφίεσή του έκανε τους στρατιώτες να καθυστερήσουν για μερικά κρίσιμα δευτερόλεπτα». Παράλληλα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε «σε ανταλλαγή πυρών» στη Χεβρώνα. Οι 5 χτεσινοί θάνατοι σημειώθηκαν μόλις μερικά λεπτά μετά την αποπεράτωση των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και του διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ, καθώς και του προέδρου του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Αχμέντ Κουερία εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής για να εξευρεθούν τρόποι «διάσωσης» της «εκεχειρίας» που παραβιάζεται καθημερινά, όπως σημειώνει -τονίζοντας την «απογοήτευση» της αμερικανικής πλευράς - το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Συνεχίζοντας το γνωστό τροπάρι και πριν καν υπάρξει ανάληψη ευθύνης από οποιαδήποτε οργάνωση, ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ Μπινιαμίν Μπεν - Ελιέζερ κατέστησε υπεύθυνο τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ: «Αν το ήθελε, θα μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση», είπε. «Επιφυλασσόμεθα του δικαιώματος να απαντήσουμε με όποιον τρόπο θεωρήσουμε σωστό για να προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ».

Αρμα μάχης κινείται προς τα ελεγχόμενα από τους Παλαιστινίους εδάφη. Οι εισβολές συνεχίζονται

Associated Press

Αρμα μάχης κινείται προς τα ελεγχόμενα από τους Παλαιστινίους εδάφη. Οι εισβολές συνεχίζονται
Η συνάντηση Πέρες - Ερεκάτ υποτίθεται ότι θα συνέβαλε στη «μονιμοποίηση» της «εκεχειρίας» της 26ης Σεπτεμβρίου, αντ' αυτού όμως εξελίχθηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών και έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα, όπως έκαναν σαφές και οι δύο πλευρές (η συνάντηση έγινε σε τοποθεσία που κρατήθηκε μυστική κι όσο για κοινή συνέντευξη Τύπου ούτε λόγος βέβαια). Ο Πέρες επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι «πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τερματιστεί η βία», ενώ ο Ερεκάτ είπε, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία «Ασοσιέιτεντ Πρες» και «Ρόιτερς», πως «ως τώρα, οι Ισραηλινοί δεν έχουν εφαρμόσει τίποτε από όσα είχαν υποσχεθεί». Το μόνο που απέφερε η συνάντηση ήταν η συμφωνία για μια νέα συνάντηση, σήμερα, Παρασκευή.

Κάτι πάντως που μοιάζει αβέβαιο, δοθεισών δύο εξελίξεων: Αφ' ενός του ξεσηκωμού των σκληροπυρηνικών της κυβέρνησης Σαρόν, που ζητούν στρατιωτική δράση και διακοπή των συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους. Χαρακτηριστικότερος όλων ο υπουργός Υποδομών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν: Το Ισραήλ, δήλωσε, πρέπει να στείλει το στρατό του «στο γραφείο του Αραφάτ», για να «καταστρέψει την τρομοκρατία» (!).

Και, αφ' ετέρου του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Σαρόν έδωσε (και πάλι) το «πράσινο φως» στις ένοπλες δυνάμεις να ξαναρχίσουν τις επιχειρήσεις των «επιλεκτικών δολοφονιών» Παλαιστινίων. Η απόφαση, κατά το «Ρόιτερς», που επικαλείται διπλωματικές πηγές, ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης.

Η αμερικανική έντονη πίεση για «τερματισμό της βίας», προκειμένου να ενταχθούν ευκολότερα οι αραβικές χώρες στην «Αντιτρομοκρατική Συμμαχία» που σχηματίζει, δεν αποδίδει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ