Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξειδικεύει» τα αμερικανικά παραγγέλματα

Στη φάση της «εξειδίκευσης» των αιτημάτων των Αμερικανών που αφορούν την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, όσο και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου.

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, είπε ο Δ. Ρέππας «προκειμένου να επιτύχουμε τη συλλογική αυτοάμυνα μετά από επίθεση από εξωτερική πηγή, όλες οι χώρες -αφού έχουν βγάλει κοινά συμπεράσματα- έχουν αποφασίσει να προσφέρουν τις απαραίτητες διευκολύνσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το ισχυρό μέτωπο καταπολέμησης και εξάλειψης της τρομοκρατίας». Και αφού επισήμανε ότι «η ενεργοποίηση του άρθρου 5 αποτελεί ήδη γεγονός», παραδέχτηκε ότι αυτή «οδηγεί στην ανάληψη ορισμένων πρωτοβουλιών». Και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα - γιατί αυτό είναι το δεδομένο - είναι τούτο: Η χώρα μας και όλες οι άλλες χώρες της Συμμαχίας έχουν προσφερθεί να δώσουν τις διευκολύνσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για να επιτύχουμε τον επιδιωκόμενο σκοπό». Δηλαδή τα δίνουμε όλα, ανάλογα με το τι θα κρίνουν οι Αμερικάνοι ως «απαραίτητο», καθώς «τόσο το εθνικό συμφέρον, όσο και το συμφέρον της Συμμαχίας υπαγορεύει μια κοινή στάση απέναντι στην τρομοκρατία».

«Εξειδικεύοντας» παραπέρα ο Α. Τσοχατζόπουλος, ανέφερε ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 5 δε σημαίνει μόνο «πολιτική αλληλεγγύη», αλλά «συγχρόνως έχει το νόημα στήριξης της άμυνας πλέον, των ΗΠΑ μαζί και με όποιες άλλες χώρες του ΝΑΤΟ λάβουν μέρος, ενάντια στην τρομοκρατία». Οσο για τα μέσα που θα διατεθούν στους Αμερικάνους, αφορά τη «διάθεση υποδομών των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ για διελεύσεις, για υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο, εφόσον υπάρχουν μονάδες του ΝΑΤΟ ή μονάδες των ΗΠΑ». Ο υπουργός Αμυνας προανήγγειλε μεγαλύτερη πολεμική κινητοποίηση από εδώ και μπρος σημειώνοντας ότι «οι ρυθμίσεις αυτές εν μέρει υλοποιούνται, περισσότερο όμως, πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν τις επόμενες μέρες».

Δίνοντας το στίγμα των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων που ετοιμάζονται ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε: «Η εκτίμησή μου είναι, ότι δεν πρόκειται να έχουμε σε καμία περίπτωση ούτε μάχες ούτε πολέμους. Η αντίδραση θα είναι μια μακροχρόνιας εμβέλειας ολοκληρωμένη παγκόσμια πολιτική άμυνας και ασφάλειας, που θα συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στον κόσμο. Χωρίς βέβαια, να αποκλείονται σε κάποια στιγμή και συγκεκριμένες στρατιωτικού και πολεμικού χαρακτήρα ενέργειες, οι οποίες όμως, θα έχουν περισσότερο τη μορφή εντοπισμού συγκεκριμένων ευθυνών παρά τη μορφή αντίδρασης που είχαμε στο παρελθόν».

Αναφορικά με τους όρους χρησιμοποίησης από τους Αμερικάνους του ελληνικού εναέριου χώρου είπε ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική «όταν δοθεί η ανεμπόδιστη άδεια διέλευσης είτε σε αεροπλάνα είτε σε πλοία του ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος, λόγω της βάσης της Σούδας, η Κρήτη (2001-10-16 00:00:00.0)
«Ολοκληρωμένες, υπεύθυνες και ρεαλιστικές οι θέσεις των ΗΠΑ» (2001-09-27 00:00:00.0)
Η Ελλάδα θ' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της... (2001-09-18 00:00:00.0)
Τα ΜΑΤ "κατέλαβαν" το Λιτόχωρο (1999-06-09 00:00:00.0)
Η διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων είναι παράνομη (1999-04-21 00:00:00.0)
Στρώνουν το έδαφος στη χερσαία εμπλοκή (1999-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ