Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
«ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Επικίνδυνη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Αμυνας τη δικαιολόγησε, λέγοντας ότι η «τρομοκρατία» είναι πλέον εξωτερική απειλή

Ο Ο. Κολοζώφ με επίκαιρη ερώτηση κατήγγειλε ότι η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων μας γυρίζει στην εποχή του "εσωτερικού εχθρού".

Με το επιχείρημα ότι μετά τα χτυπήματα στις ΗΠΑ η τρομοκρατία πλέον είναι εξωτερική απειλή ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος δικαιολόγησε χτες στη Βουλή την επικίνδυνη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην «αντιτρομοκρατική μάχη».

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ ο υπουργός είπε ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των λεγόμενων "ασύμμετρων απειλών", στις οποίες περιλαμβάνεται το διεθνές έγκλημα, ο πληροφοριακός πόλεμος, η διάδοση μέσων μαζικής καταστροφής, η τρομοκρατία».

Κάνοντας πιο ξεκάθαρη τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν την «αντιτρομοκρατική μάχη» ανέφερε ότι στη σύγχρονη εποχή «αυτή η παγκοσμιοποιημένη μορφή πέρασε και στην τρομοκρατία, με αποτέλεσμα τα τραγικά εγκληματικά γεγονότα στρατιωτικού χαρακτήρα και πολεμικής μορφής». Ετσι συνέχισε «υπάρχει ανάγκη να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη σύγχρονη πολιτική ασφάλειας που θα αποτρέψει την επανάληψη αυτών των γεγονότων και προς αυτήν την κατεύθυνση συμμετέχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή και ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για τον Α. Τσοχατζόπουλο «η αντιμετώπιση αυτών των μορφών της τρομοκρατίας παραμένει ως μια εξωτερική απειλή και μόνο στο βαθμό που υπάρχει εξωτερική απειλή πρέπει να έχουν την ικανότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών να την αντιμετωπίσουν». Καταλήγοντας ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «είναι προώθηση του εθνικού συμφέροντος της χώρας να συμμετέχουμε σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι προωθούν μια συνολική παγκόσμια ασφάλειας έναντι εξωτερικής απειλής, έναντι εξωτερικού εχθρού».

«Επιβεβαιώσατε τις ανησυχίες μας»

«Με την παρέμβασή του ο υπουργός επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας», τόνισε ο Ο. Κολοζώφ και αναφερόμενος στα όσα υποστήριξε ο Α. Τσοχατζόπουλος για τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόνισε:

«Η νέα κατάσταση απλώς επιταχύνει τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από καιρό. Οι λεγόμενες ασύμμετρες απειλές που εντάχθηκαν τώρα στην αμυντική στρατηγική αναθεώρηση υπάρχουν από πάρα πολύ καιρό. Η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η λαθρομετανάστευση, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, ο πληροφοριακός πόλεμος και μια σειρά από άλλα τέτοια ζητήματα δεν είναι καινούρια. Ηδη έχουν ενταχθεί στο δόγμα του ΝΑΤΟ πριν τη νέα κατάσταση που έχει δρομολογηθεί. Από τότε άρχισαν να προετοιμάζονται αυτές οι αλλαγές και σε προπαγανδιστικό και θεωρητικό επίπεδο.

Με τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις 11 Σεπτέμβρη γίνονται προσπάθειες να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες από τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση δουλικά σπεύδει να ικανοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός ότι δεν αλλάζει το αμυντικό δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων παρατήρησε ότι αλλάζει και πάρα πολύ μάλιστα: «Η εισαγωγή της έννοιας των ασύμμετρων απειλών είναι άκρως επικίνδυνη, έχει συνέπειες η εφαρμογή όλων αυτών. Κατ' αρχήν την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων στην αναγκαιότητα αυτής της αποστολής. Επομένως αυτό σημαίνει εντατική προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων σε προπαγάνδα, σε πλύση εγκεφάλου σχετικά με τις ευαισθησίες που υπάρχουν γύρω από αυτά τα ζητήματα».

Ο Ορ. Κολοζώφ παρατήρησε ότι η τρομοκρατία για την οποία μίλησε ο υπουργός δεν μπορεί να καθοριστεί καθαρά -όπως απαιτούν οι στρατιωτικοί κανόνες- και θα μπορεί τώρα η κάθε κυβέρνηση αυτόν τον στόχο να τον διευρύνει ή να τον περιστέλλει και να αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα βαφτίζοντάς τα ως τρομοκρατία. Διευρύνοντας έτσι αυτό το φάσμα των απειλών θα στέλνονται οι στρατιωτικοί μας εκεί όπου δεν είναι δική τους δουλιά να βρίσκονται είπε, και κατέληξε:

«Οι ασύμμετρες απειλές στο οργανωμένο έγκλημα δεν είναι δουλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Η έννοια του εσωτερικού εχθρού και της εσωτερικής ασφάλειας μας επιστρέφουν σε άλλες εποχές, τις γνωρίσαμε, τις δοκιμάσαμε, ο ελληνικός λαός τις έχει απορρίψει επανειλημμένα και δε θα επανέλθουμε. Η ενασχόληση των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές τις δραστηριότητες θα έχει σαν συνέπεια την αποδυνάμωση της κύριας αποστολής τους και θα τις φέρει σε αντιπαράθεση με το λαό που η κάθε κυβέρνηση μπορεί να τον ονομάσει εχθρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ