Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Την επόμενη Κυριακή οι εκλογές

ΡΩΜΗ.--

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, που είναι προγραμματισμένες για τις 4 Μάρτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διεξήγαγε η «Τερμόμετρο Πολίτικο», το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» συγκεντρώνει το 26,3% των ψήφων και δεύτερο ακολουθεί το (σημερινό κυβερνών) Δημοκρατικό Κόμμα με 21,3%.

Στη συνέχεια, η «Φόρτσα Ιτάλια» (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) εμφανίζεται με 15,9% και η «Λίγκα του Βορρά» με 14,8%. Ακόμα, το αντιδραστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» παίρνει 5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται από 30% μέχρι 35%. Οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει, αφού κανένα κόμμα δεν παίρνει το ποσοστό που χρειάζεται για να κυβερνήσει μόνο του.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε προχτές την ανησυχία του «περισσότερο για τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, παρά για το εσωτερικό δημοψήφισμα του SPD (σ.σ. για το σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού)» και υποστήριξε ότι «πρέπει να ετοιμασθούμε για το χειρότερο ενδεχόμενο. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να είναι μια μη λειτουργική κυβέρνηση στην Ιταλία».

Από τη μεριά του, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, αντέδρασε λέγοντας ότι «θα καθησυχάσω τον Γιούνκερ. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όλες οι κυβερνήσεις είναι λειτουργικές, οι κυβερνήσεις κυβερνούν», και σημείωσε ότι «δεν συμφωνώ με όσους βλέπουν τις εκλογές αυτές ως άλμα στο κενό. Δεν φοβάμαι ότι θα προκύψει βάραθρο».

Ο ηγέτης της «Λίγκας του Βορρά», Ματέο Σαλβίνι, σχολίασε ότι «κάθε φορά που ο Γιούνκερ μιλά, ευτυχώς ή δυστυχώς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχει πει». Ενώ από τη μεριά του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» ο ευρωβουλευτής Φάμπιο Μάσιμο Καστάλντο είπε ότι «η πολιτική των αυστηρών προειδοποιήσεων και των επιβολών των Βρυξελλών έχει τελειώσει. Τα "Πέντε Αστέρια" θα εγγυηθούν στην Ιταλία μια σταθερή, υπεύθυνη και πιο ισχυρή κυβέρνηση στην Ευρώπη».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει (με όποια δοσολογία ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών κι αν έχει), θα παζαρέψει τη σχέση της με την ΕΕ, στο πλαίσιο και ευρύτερων διεργασιών που οξύνονται στην ίδια την ΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να αναμετρηθεί με μεγαλύτερες αξιώσεις με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ