Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, έλλειμμα με την Κίνα

Τα τελευταία στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός «εταίρος» της Γερμανίας για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2017

AP

Η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός «εταίρος» της Γερμανίας για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2017
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών να ανέρχονται σε 186,6 δισ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία.

Στη δεύτερη θέση είναι η Ολλανδία με 177,3 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 172,6 δισ. ευρώ. Η Γαλλία - που από το 1975 έως το 2014 ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας - έπεσε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση το 2017.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι - όπως και τα προηγούμενα χρόνια - η μεγαλύτερη αγορά των γερμανικών εξαγωγών. Το 2017 οι γερμανικές επιχειρήσεις εξήγαγαν στις ΗΠΑ προϊόντα συνολικής αξίας 111,5 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη και τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες γερμανικές εξαγωγές είναι η Γαλλία (105,2 δισ. ευρώ) και η Κίνα (86,2 δισ. ευρώ). Οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Μεγάλη Βρετανία - ενόψει και του Brexit - μειώθηκαν ελαφρώς από 85,9 δισ. ευρώ το 2016 σε 84,4 δισ. ευρώ πέρυσι, τοποθετώντας τη χώρα στην 5η θέση.

Η Γερμανία είχε τα υψηλότερα εξαγωγικά πλεονάσματα το 2017 με τις ΗΠΑ (50,5 δισ. ευρώ), τη Μεγάλη Βρετανία (47,2 δισ. ευρώ) και τη Γαλλία (41 δισ. ευρώ). Αντίθετα, με την Κίνα η Γερμανία εμφανίζει εμπορικό έλλειμμα, καθώς από τη χώρα αυτή εισήχθησαν στη Γερμανία περισσότερα προϊόντα απ' όσα εξήχθησαν. Οπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, τα περισσότερα εμπορεύματα που εισήχθησαν στη Γερμανία ήταν από την Κίνα (100,5 δισ. ευρώ) και παρουσιάζεται πλεόνασμα 14,3 δισ. ευρώ.

Αντιδράσεις στις απειλές Τραμπ

Ο μεγάλος όγκος γερμανικών εξαγωγών και το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ έχουν «θορυβήσει» τα αμερικανικά μονοπώλια, που βλέπουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους να υποχωρούν, γι' αυτό η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να «πάρει μέτρα» κατά των εισαγωγών ορισμένων ευρωπαϊκών (βασικά γερμανικών) προϊόντων.

Το ζωτικής σημασίας για τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία εξωτερικό εμπόριο απειλείται από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, για ειδικούς φόρους για τις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου. «Εάν πραγματικά υπάρξουν περιορισμοί από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μας, η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα», ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Είναι λάθος να περιορίζουμε μαζικά τις εισαγωγές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίμετρα από άλλα κράτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ. Σχετικά με τον κίνδυνο οι ενέργειες των ΗΠΑ να οδηγήσουν κι άλλες χώρες να υιοθετήσουν προστατευτικά μέτρα με την αιτιολογία της «εθνικής ασφάλειας», ο Κεμπφ σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα «έπληττε ραγδαία τη Γερμανία ως εμπορικό έθνος».

Πλεόνασμα στον προϋπολογισμό

Επίσης, η Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε την Παρασκευή πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια, οι δήμοι και τα ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης εισέπραξαν 36,6 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι δαπάνησαν. Είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που τα γερμανικά κρατικά ταμεία παρουσιάζουν πλεόνασμα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της Ευρώπης ανήλθε σε 2,2% το 2017, ο υψηλότερος τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ