Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΚΡΑΤΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
«Αντιτρομοκρατική» δύναμη περιφρούρησης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

«Οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών ΕΕ και Σαχέλ. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου πρώτα δημιουργούν συνθήκες φτώχειας στους λαούς και μετά ...τους σώζουν
«Οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών ΕΕ και Σαχέλ. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου πρώτα δημιουργούν συνθήκες φτώχειας στους λαούς και μετά ...τους σώζουν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση της G5, της νεοσύστατης στρατιωτικής «αντιτρομοκρατικής» δύναμης 5.000 στρατιωτών από πέντε χώρες του Σαχέλ της υποσαχάριας Δυτικής Αφρικής (Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Τσαντ) με 510 εκατ. δολάρια, έδωσαν χτες στις Βρυξέλλες 32 ηγέτες και 60 υψηλόβαθμες κυβερνητικές αντιπροσωπείες από χώρες της ΕΕ, της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής και της Σαουδικής Αραβίας.

Διακηρυγμένοι στόχοι της G5, που έστησε πριν από λίγους μήνες το στρατηγείο της σε περιοχή στα σύνορα τριών χωρών (Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Μάλι), είναι η ανάσχεση των αφρικανικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών από οργανώσεις - παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Στην πραγματικότητα, οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις αναπτύχθηκαν στις χώρες του Σαχέλ εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2011, και η «αντιτρομοκρατική» δύναμη αποσκοπεί κυρίως στην προστασία των συμφερόντων μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων (π.χ. της γαλλικής «Αreva»), που εκμεταλλεύονται τον τεράστιο ορυκτό πλούτο και τη γεωπολιτική στρατηγική θέση χωρών της περιοχής.

Μέρος στη φιέστα για τη δήθεν «ασφάλεια και ανάπτυξη» στο Σαχέλ της Αφρικής πήρε, εκτός από τους ηγέτες Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ελληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, ο οποίος, ενώ εμπλέκει την Ελλάδα σε όλα τα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, που καταστρέφουν χώρες και καταδικάζουν λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ζήτησε να εκφραστεί ...αλληλεγγύη στις χώρες της Αφρικής, επειδή «η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην Υποσαχάρια Αφρική».

Για τη δημιουργία της «αντιτρομοκρατικής» δύναμης, η ΕΕ θα βάλει 50 εκατ. ευρώ (περίπου 61 εκατ. δολάρια), η Σαουδική Αραβία - που χρηματοδότησε τη δημιουργία οργανώσεων τζιχαντιστών σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη κ.α.) - θα διαθέσει 100 εκατ. δολάρια, οι ΗΠΑ 60 εκατ. δολάρια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 30 εκατ. δολάρια. Η φιέστα στις Βρυξέλλες προβλήθηκε ως «επιτυχία» από την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που παρατήρησε ότι οι υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση της δύναμης υπερκάλυψαν το αρχικό πλάνο του 500 εκατ. δολαρίων. Στη χτεσινή εκδήλωση, πάντως, ήταν παρόντες αξιωματούχοι και από άλλες χώρες που χρηματοδότησαν την G5, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Νορβηγίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας.

Η «αντιτρομοκρατική» δύναμη G5 είναι ουσιαστικά πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να «μοιραστεί» το κόστος της περιφρούρησης των συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων στην περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιώτες της επιχείρησης «Barkhane» επιχειρούν σε Μάλι, Τσαντ και Νίγηρα, ενώ βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της περιοχής, αξιοποιώντας συμφωνίες για στρατιωτικές βάσεις που «κληροδότησε» σε χώρες της περιοχής η περίοδος της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Η φιέστα για τη χρηματοδότηση της G5 στις Βρυξέλλες στήθηκε με φόντο την ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα σε ξένα στρατεύματα και τζιχαντιστές στη Δυτική Αφρική, με αποτέλεσμα μέσα στο τελευταίο 48ωρο το θάνατο ακόμη δύο Γάλλων στρατιωτών στο Μάλι και τον επακόλουθο θάνατο τουλάχιστον 10 τζιχαντιστών στα σύνορα Νίγηρα - Μάλι από γαλλικά αντίποινα. Η G5 αναμένεται να αναλάβει πλήρως καθήκοντα το ερχόμενο καλοκαίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ