Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Πεδίο αντιπαράθεσης το νέο ψήφισμα καταδίκης του Ιράν στον ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με «μονομερή δράση» απείλησε χτες το Ιράν η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απέτρεψε την έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα κατηγορούσε το Ιράν για παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 2015 στην Υεμένη. Η Χάλεϊ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η «μονομερής δράση» (την οποία απέφυγε να προσδιορίσει) σε περίπτωση που «η Ρωσία συνεχίσει να καλύπτει το Ιράν».

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας με επίκεντρο το Ιράν και φόντο τον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη, μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου επί πολλές βδομάδες προωθούνταν βρετανικό σχέδιο απόφασης (σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία) με πρόσχημα την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Υεμένη από το Ιράν.

Οι Βρετανοί προσπάθησαν να ενισχύσουν το σχέδιο επικαλούμενοι έκθεση ειδικών του ΟΗΕ που είχε υποβληθεί το Γενάρη στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Το σχέδιο ψηφίστηκε από 11 χώρες, καταψηφίστηκε από τη Ρωσία και τη Βολιβία, ενώ Κίνα και Καζακστάν επέλεξαν να απόσχουν. Το ρωσικό «όχι», που ισοδυναμεί με βέτο, απέτρεψε την ψήφισή του και αντικαταστάθηκε από ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε την ανανέωση των διεθνών κυρώσεων στην Υεμένη, δίχως να κατηγορείται το Ιράν για παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων. Αυτό το σχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα...

Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειες ΗΠΑ - Βρετανίας για καταδίκη της Τεχεράνης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση Ιρανών αξιωματούχων που τις κατηγόρησαν ότι κάνουν «κακή χρήση» του Συμβουλίου Ασφαλείας «προκειμένου να προωθήσουν τη δική τους πολιτική ατζέντα και να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο Ιράν για ό,τι συμβαίνει στην Υεμένη».

Συνάντηση Λαβρόφ - Λε Ντριάν

Η εξέλιξη καταγράφεται ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για «βελτίωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα απειλώντας με αποχώρηση έως τα μέσα Μάη. Το θέμα συζητήθηκε και χτες στη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Λαβρόφ είπε σε δημοσιογράφους ότι, «όπως και η Γαλλία, πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί πλήρως η διεθνής συμφωνία» και εάν υπάρχει επιθυμία για συζήτηση «άλλων θεμάτων που αφορούν το Ιράν σε αυτό ή άλλο πλαίσιο, τότε θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά με τη συμμετοχή του Ιράν, στη βάση συναίνεσης, και όχι με τελεσίγραφα».

Ο Γάλλος ομόλογός του, αντίθετα, προτίμησε να μην αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, εκφράζοντας «ανησυχία» για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα πρέπει να γίνει παράγοντας απειλής για τους γείτονες» του Ιράν.

Και παζάρια Αμερικανών με Σαουδάραβες...

Ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για «επαναδιαπραγμάτευση» της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προωθούν τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων Ενέργειας εντείνοντας τις διαπραγματεύσεις με Σαουδάραβες αξιωματούχους γύρω από τα γνωστά σχέδια του Ριάντ για τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στο πλαίσιο «απεξάρτησης» της οικονομίας από το πετρέλαιο.

Πρωταγωνιστές σε αυτά τα παζάρια είναι το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, και ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπράιαν Χουκ, οι οποίοι θα συναντηθούν μεθαύριο Παρασκευή στο Λονδίνο με Σαουδάραβες αξιωματούχους για να συζητήσουν την πιθανή ανάθεση του έργου (που διεκδικούν ταυτόχρονα ανταγωνιστικά γαλλικά, ρωσικά μονοπώλια) στο αμερικανικό μονοπώλιο κατασκευής πυρηνικών σταθμών «Westinghouse».

Η συμφωνία αυτή, εάν τελικώς υπογραφεί, θα σημάνει μπίζνες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν καθώς τα αμερικανικά μονοπώλια δεσμεύονται νομικά (στο πλαίσιο της «συμφωνίας 123») να μη μεταφέρουν τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας στο εξωτερικό που αφορά στον εμπλουτισμό ουρανίου και στην επεξεργασία πλουτωνίου. Αυτές οι δυσκολίες σχετίζονται άμεσα και με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία επιτρέπεται υπό όρους ο εμπλουτισμός ουρανίου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονη κινητικότητα από όλους τους «διεθνείς παίκτες» (2021-03-11 00:00:00.0)
Απειλές κατά του Ιράν (2020-11-13 00:00:00.0)
Πιέσεις Τραμπ ενάντια στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2017-10-14 00:00:00.0)
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων με νέα προσχήματα (2015-08-04 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες επαφές και πιέσεις (2010-03-03 00:00:00.0)
Προωθούν κυρώσεις κατά του Ιράν (2010-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ