Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δυνατότητα απαγόρευσης των ντιζελοκίνητων οχημάτων αποφάσισε το δικαστήριο

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε χτες νόμιμη την υπό όρους απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων με κινητήρες ντίζελ στις πόλεις, που δεν συμμορφώνονται με τις οριακές τιμές οξειδίων του αζώτου, ανοίγοντας το δρόμο για τη λήψη αυτού του μέτρου στη Γερμανία και προκαλώντας «ανησυχία» στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτοί οι περιορισμοί θα μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς μια εθνικά ομοιόμορφη ρύθμιση, αλλά να αποφασίζονται από τις τοπικές αρμόδιες αρχές.

Η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είπε πως αναμένει μόνο περιορισμένες συνέπειες. «Πρόκειται για μεμονωμένες πόλεις, όπου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε, και πρόσθεσε πως δεν αφορά όλη την επικράτεια και όλους τους οδηγούς στη Γερμανία.

Η δικαστική απόφαση αφορά άμεσα τις πόλεις της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ, που έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε εφαρμογή τέτοια απαγόρευση. Στέλνει επίσης μήνυμα σε εθνικό επίπεδο, καθώς δεκάδες πόλεις ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το Μόναχο, η Στουτγάρδη και η Κολωνία είναι οι πόλεις με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πάντως, η απόφαση του δικαστηρίου δεν σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά με τον οξυμένο ανταγωνισμό που εντείνεται από την τεχνολογική εξέλιξη, με όλο και περισσότερους ομίλους να «σφάζονται» για την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροκίνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ