Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζήτηση για τους όρους συνέχισης του παζαριού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την προθυμία και της νέας κυπριακής κυβέρνησης (του Δημοκρατικού Συναγερμού - ΔΗΣΥ) να πάρει μέρος σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε, χτες, ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ορκωμοσία για τη δεύτερη θητεία του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε πως «αν αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες προτάξεις και αξιώσεις από πλευράς Τουρκοκυπρίων, είμαι έτοιμος άμεσα να εμπλακώ σε ένα νέο διάλογο που άπτεται των εσωτερικών πτυχών αλλά και να συμμετάσχω σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο εφόσον θα έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και σ' αυτήν θα συμμετάσχουν ενεργά τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ΕΕ».

Επιβεβαιώνοντας ότι κάθε νέος γύρος διαβουλεύσεων θα είναι ενταγμένος στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι «στόχος είναι η αξιοποίηση του κεκτημένου των συνομιλιών που επιτεύχθηκε μέσα από τη διαπραγματευτική διαδικασία». Εξήγησε ότι η όποια λύση βρεθεί πρέπει να είναι λύση «απόλυτα συμβατή με την ιδιότητα της χώρας κράτους - μέλους της ΕΕ, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα». Επανέλαβε ακόμα τα περί «πολυεπίπεδης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής», που «θα ενισχύει το διεθνές κύρος του κράτους» και «θα αποτελεί μοντέλο σταθερότητας αλλά και γέφυρα σύνδεσης μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τέλος, στις προτεραιότητες και της νέας κυβέρνησης συμπεριέλαβε «την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας με σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος προκειμένου μέσα από την ανάλογη εξωτερική πολιτική να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ