Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Οξύνεται η κόντρα όσο προχωρά η διαπραγμάτευση

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αμείωτες συνεχίζονται οι κόντρες ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς τα αντικρουόμενα μονοπωλιακά συμφέροντα δείχνουν να εμποδίζουν τη «γεφύρωση» σημαντικών διαφορών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε αγορές και το εμπόριο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποδοκίμασε το νομικό προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit που δημοσιοποίησε νωρίτερα χτες ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με αυτό, γιατί διακυβεύει τη «συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» και τη «βρετανική κοινή αγορά».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε πως η Μέι θα κάνει την επόμενη Δευτέρα «σημαντική» δήλωση για το Brexit, πέρα από την προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία που θα έχει ως κεντρικό θέμα πώς η Βρετανία σκέφτεται τις μελλοντικές σχέσεις με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, η Μέι προχώρησε σε διαπραγματευτικό ελιγμό απέναντι στην ΕΕ, καθώς το βρετανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε το απόγευμα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να αποκτήσουν μετά το Brexit, κατά το λεγόμενο ενδιάμεσο «μεταβατικό στάδιο», δικαίωμα μόνιμης διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ακριβώς και οι πολίτες από τις άλλες χώρες της ΕΕ που είχαν εγκατασταθεί στη χώρα έως και μία μέρα μετά το Βrexit. Η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι όσοι Ευρωπαίοι εγκατασταθούν στη Βρετανία μετά τις 29/3/2019 θα μπορούν να εξασφαλίσουν πενταετή άδεια παραμονής στη χώρα αντί διετούς.

Το προσχέδιο νομικής συμφωνίας που παρουσίασε ο Μπαρνιέ εκ μέρους της Κομισιόν είναι 120 σελίδων και θα τεθεί προς συζήτηση στις επόμενες φάσεις διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία. Μεταξύ άλλων προτείνει η μεταβατική περίοδος να ισχύσει έως τις 31 Δεκέμβρη 2020. Επιπλέον προτάσσει τη διατήρηση του ευρωενωσιακού εμπορικού πλαισίου κανονισμών στη Βόρεια Ιρλανδία και μετά το Brexit, ώστε να αποφευχθούν οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ