Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με επείγουσες διαδικασίες παραδίδει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα μονοπώλια

Για λογαριασμό του κεφαλαίου, που προσβλέπει σε κέρδη και γεωστρατηγική «αναβάθμιση» από τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό «κόμβο» και παραγωγό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, παραχωρεί την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πλούτος που δεν αναπληρώνεται) στους μονοπωλιακούς ομίλους, εγχώριους και ξένους. Χτες, υπερψηφίστηκαν στη Βουλή, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, 4 τέτοιες συμβάσεις που αφορούν ένα θαλάσσιο και τρία χερσαία κοιτάσματα στη Δ. Ελλάδα.

Οι συμβάσεις προβλέπουν συγκεκριμένα την παραχώρηση: Του κοιτάσματος της θαλάσσιας περιοχής «2» του Ιονίου Πελάγους στις εταιρείες «Total», «Edison» και ΕΛΠΕ. Της χερσαίας περιοχής Αρτα - Πρέβεζα στα ΕΛΠΕ, της χερσαίας περιοχής Αιτωλοακαρνανία στην «Energean Oil & Gas», η οποία συνεργάζεται με την BP, και της χερσαίας περιοχής στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο στα ΕΛΠΕ.

Οι παραχωρήσεις συνοδεύονται ταυτόχρονα με τέτοιους όρους που για να εξασφαλιστούν τα προσδοκώμενα κέρδη στους ομίλους, ολόκληρες περιοχές προβλέπεται να μετατραπούν σε κρανίου τόπο. Παραλίες και θάλασσες κινδυνεύουν να «πνιγούν» στο μαζούτ. Ενώ παρά το γεγονός ότι αυτές οι περιοχές έχουν χαρακτηριστεί από τις πιο σεισμογόνες της Ευρώπης, δεν έχει προβλεφθεί η παραμικρή μέριμνα στις συμβάσεις για αντισεισμική θωράκιση, με δεδομένο ότι οι εξορύξεις θα επιτείνουν την επικινδυνότητα.

Εξάλλου, μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν στους κατοίκους των περιοχών της Δ. Ελλάδας οι «διαβεβαιώσεις» του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας του περιβάλλοντος που έχει λάβει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πλήρως όλη τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία που είναι η αυστηρότερη διεθνώς. Ως εκ τούτου, έχει ενσωματώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος επιπρόσθετων μηχανισμών ασφαλείας εξαιρετικά σημαντικό. Τι σημαίνει αυτό ανάμεσα στα άλλα; Οι εταιρείες καλούνται εξαρχής να εκπονούν σχέδια μεγάλων κινδύνων και αυτό αφορά κάθε μονάδα εκμετάλλευσης και αυτά να αποτελούν μέρος του ελέγχου που γίνεται για τη λειτουργία αυτών των μονάδων»! Δηλαδή, όλα επαφίενται στην ...καλή διάθεση των μονοπωλίων!

Οι συμβάσεις καλωσορίστηκαν από όλα τα αστικά κόμματα, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να ψηφίζουν υπέρ «μετά βαΐων και κλάδων». Ηταν μάλιστα χαρακτηριστικός ο διάλογος ανάμεσα στον Γ. Σταθάκη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν. Δένδια, με τον πρώτο να κομπάζει ότι στις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα καταφέρνει καλύτερα από τη ΝΔ και ότι «ποτέ δεν πίστευα ότι εσείς στη ΝΔ μπορείτε να χειριστείτε αυτά τα θέματα με αξιοπιστία, με διαφάνεια και κυρίως με αποτελεσματικότητα», και τον δεύτερο να ανταπαντά ότι «χαίρομαι πάρα πολύ που εσείς σήμερα μας λέτε ότι μπαίνουμε στο ευγενές πεδίο συναγωνισμού ως προς τα θέματα αποδοτικότητας στις ιδιωτικοποιήσεις. Και είμαι βέβαιος ότι ο διάλογος στο μέλλον θα διεξάγεται ακριβώς σε αυτό το επίπεδο. Ποιος είναι καλός στις ιδιωτικοποιήσεις, βοηθάει την ελεύθερη οικονομία, κ.λπ.».

Η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών», με την τελευταία να παροτρύνει την κυβέρνηση να στοιχηθεί με τον «φυσικό μας σύμμαχο, που είναι η Ρωσία», αντί για εταιρείες αμερικανικών και γαλλικών συμφερόντων.

Ολα θυσία στην κερδοφορία των μονοπωλίων

Η Διαμάντω Μανωλάκου, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που καταψήφισε τις συμβάσεις, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να υπηρετήσει «με συνέπεια τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης, την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή, να αναβαθμίσει τη χώρα σε κόμβο Ενέργειας και εμπορευμάτων και να αποσπάσει μερίδιο από τα κέρδη», παραχωρεί τα κοιτάσματα και δεν διστάζει «να αναλαμβάνει επικίνδυνο ρόλο σημαιοφόρου στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, γι' αυτό ετοιμάζεται και βάση αμερικάνικων drones στη Λάρισα», «να παίξει με τη φωτιά», «εμπλέκοντας την Ελλάδα όλο και βαθύτερα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων».

Οπως τόνισε, «η καπιταλιστική ανάπτυξη που προωθείτε εξασφαλίζει την αύξηση του ποσοστού κέρδους των ενεργειακών ομίλων και συμβαδίζει με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με μειωμένες εγγυήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το ξεζούμισμα της λαϊκής κατανάλωσης, γι' αυτό εξάλλου είναι και πανάκριβα τα καύσιμα». Επισήμανε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι το κράτος δεν έχει δικαίωμα να προβεί στον παραμικρό έλεγχο, ούτε για την ποσότητα των υδρογονανθράκων που θα εξορυχτούν ούτε σε κάποια παρέμβαση, ακόμα και σε περίπτωση πολέμου!

Οσο για τα υποτιθέμενα οφέλη, σημείωσε ότι δεν διασφαλίζεται κανένα εργασιακό δικαίωμα, ούτε έστω να είναι οι όποιες προσλήψεις από εργαζόμενους της περιοχής, και βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για φτηνό τιμολόγιο προς τα λαϊκά νοικοκυριά.

«Το ΚΚΕ - κατέληξε - θεωρεί ότι τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων μπορούν να αξιοποιηθούν σε όφελος της λαϊκής ευημερίας, αν ακολουθηθεί ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στα μέσα παραγωγής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εναρξη παραχωρήσεων σε Κρήτη και Ιόνιο (2018-09-28 00:00:00.0)
«Τρέχει» τον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου (2018-03-16 00:00:00.0)
Επισπεύδεται η εκμετάλλευση του εγχώριου πλούτου για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων (2017-12-02 00:00:00.0)
Ετοιμες για υπογραφές οι πρώτες συμβάσεις (2017-05-23 00:00:00.0)
Υψηλές προσδοκίες καλλιεργεί η νορβηγική «PGS» (2013-07-05 00:00:00.0)
Ολοταχώς στα μονοπώλια τα ενεργειακά κοιτάσματα (2013-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ