Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Ονοματολογία στις «συμπληγάδες» των ανταγωνισμών

Σήμερα πραγματοποιείται στη Σόφια η άτυπη Σύνοδος των χωρών των Δ. Βαλκανίων (φωτ. από αντίστοιχη συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβρη)
Σήμερα πραγματοποιείται στη Σόφια η άτυπη Σύνοδος των χωρών των Δ. Βαλκανίων (φωτ. από αντίστοιχη συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβρη)
Αρνητικός να προχωρήσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας του για απάλειψη αλυτρωτικών σημείων του, εμφανίστηκε ξανά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, αυτή τη φορά μιλώντας στους «Financial Times».

«Το Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας», είπε ο Ζάεφ, υποστηρίζοντας μάλιστα εκ νέου πως η αλλαγή του Συντάγματος δεν αποτελεί δικλίδα ασφαλείας, καθώς μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να το αλλάξουν εκ νέου.

Για το όνομα μάλιστα είπε ότι η κυβέρνησή του δεν αποδέχεται τον όρο «Νέα Μακεδονία» επειδή δεν περιέχει ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά εμφανίστηκε θετικός για τα τέσσερα ονόματα που έχει προτείνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς («Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη»). Τέλος, έδειξε αισιόδοξος για λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 - 12 Ιούλη.

Εξάλλου, σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του, που δείχνει και τη βάση πάνω στην οποία προωθούνται οι «διευθετήσεις» συνολικά και στο ονοματολογικό, τους σκληρούς δηλαδή ανταγωνισμούς ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων για τον έλεγχο στην περιοχή, ο Ζάεφ είπε ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις «συμμαχίες της Δύσης» πρέπει να προχωρήσει, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία δεν έχει αντίρρηση στην ενσωμάτωσή μας στην ΕΕ, αλλά δεν είναι θετική στην ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ. Εχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ομως, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη χώρα μας παρά η ενσωμάτωσή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό του διαγκωνισμού για τον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή, σήμερα προγραμματίζεται Σύνοδος των ηγετών των 6 χωρών της Δυτικής Βαλκανικής (ΠΓΔΜ, Σερβία, Κόσσοβο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο) στη Σόφια, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κομισιόν Ζ. - Κλ. Γιούνκερ. Ο τελευταίος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις πρωτεύουσες των χωρών αυτών, καλώντας τες, στο φόντο και της πρόσφατα δημοσιοποιημένης Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή, να «τρέξουν» καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να λύσουν μεταξύ τους διαφορές και να διαλέξουν «απερίφραστα» ιμπεριαλιστικό κέντρο για να στοιχηθούν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξή τους στην ΕΕ.

Τέλος, χτες, σε άλλη μια συνάντηση, ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν και άλλα κέντρα για την περιοχή, ο Ζάεφ και οικονομικοί παράγοντες των Σκοπίων συναντήθηκαν στα Σκόπια με Σαουδάραβες επιχειρηματίες, προκειμένου να συζητήσουν πλάνα για διμερείς μπίζνες στους τομείς των τροφίμων, της χημικής βιομηχανίας και των φαρμάκων. Το, δε, Οικονομικό Επιμελητήριο της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε τα εγκαίνια γραφείων του σε Κουβέιτ, Ομάν και Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ