Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών η περιοχή για τον έλεγχο δικτύων και διαύλων

Από τη χτεσινή Σύνοδο

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή Σύνοδο
Σύνοδος των ηγετών των 6 χωρών της Δυτικής Βαλκανικής (ΠΓΔΜ, Σερβία, Κόσσοβο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο), με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, έγινε χτες στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο που έβαλε, πρόσφατα, η ΕΕ ανακοινώνοντας και επισήμως τη στρατηγική της για την περιοχή.

Στη χτεσινή Σύνοδο, οι 6 ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν μια ευρεία γκάμα αναδιαρθρώσεων, που παρουσιάζεται από την Κομισιόν ως προαπαιτούμενο, ώστε να ενταχθούν στην ΕΕ. Οι τέτοιες αναδιαρθρώσεις αφορούν απελευθέρωση κλάδων της οικονομίας, ώστε να προκύψουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, όπως και οικοδόμηση «κράτους δικαίου», βασικά εναρμόνιση των κρατικών δομών με τα ευρωενωσιακά πρότυπα λειτουργίας, ώστε να θωρακίζονται οι θέσεις των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ, έναντι ανταγωνιστών τους π.χ. ρωσικά, κινεζικά, τουρκικά ή αραβικά κεφάλαια.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ δήλωσε «ισχυρά δεσμευμένος» ως προς την ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ, στις 6 πρωτεύουσες της οποίας περιόδευσε άλλωστε τις προηγούμενες μέρες, αν και προειδοποίησε ότι προς το παρόν, καμία από τις 6 δεν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις ένταξης. Πρόσθεσε ότι κάποιες χώρες έχουν μια «ρεαλιστική πιθανότητα» να ενταχθούν στην ΕΕ μέχρι το 2025, ωστόσο επέμεινε για αναδιαρθρώσεις, καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και επίλυση των μεταξύ τους «διενέξεων» που τροφοδοτούν βέβαια τα ανταγωνιστικά συμφέροντα αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο ίδιο μοτίβο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπ. Μπορίσοφ, που φιλοξένησε τη χτεσινή Σύνοδο (η Βουλγαρία έχει το α' εξάμηνο του 2018 την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ) τόνισε ότι οι 6 χώρες πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να εστιάσουν στην κατασκευή δικτύων μεταξύ των χωρών της περιοχής, μεταφορικών, ενεργειακών και ψηφιακών. Αλλωστε, βασικός στόχος και στοιχείο της επιτάχυνσης των διεργασιών είναι η προώθηση των σχεδίων αυτών των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για την «πίσω αυλή» των Δ. Βαλκανίων, σε αντιπαράθεση με τους ανταγωνιστές τους. Εταξε, δε, ότι η χρηματοδότηση μεγάλων τέτοιων έργων υποδομής θα μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που προγραμματίζεται για το Μάη, πάλι στη Σόφια.

Παζαριών συνέχεια για ΠΓΔΜ

Προηγουμένως, και καθώς στην όλη υπόθεση πτυχή του είναι και το ονοματολογικό των Σκοπίων και η απαραίτητη διευθέτησή του ώστε να ξεμπλοκάρει αυτό το επιμέρους μέτωπο, ο Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle» έλεγε ότι «στη "Μακεδονία" - την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στη γραφειοκρατική ορολογία - διαπίστωσα ότι οι "Μακεδόνες" σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης». Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα, με το περιβάλλον του Γιούνκερ να κάνει αργότερα λόγο για παρερμηνείες στη μετάφραση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ έλεγε, πάντως χτες στο περιθώριο της Συνόδου στη Σόφια, ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οι «καλύτερες πιθανότητες» για επίλυση του ζητήματος, που όπως είπε θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη της «Μακεδονίας» στην ΕΕ. Οτι «το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί σε όφελος της Ελλάδας, της "Μακεδονίας" και της ΕΕ». «Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να πάρουμε μια ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο», στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το ονοματολογικό ακόμα και μέσα στο Μάρτη. Οσο το συντομότερο, τόσο καλύτερα» συμπλήρωσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για τη «δέσμευση» που επιδεικνύει η ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τη χρηματοδότηση που παρέχει.

Στο μεταξύ, στα Σκόπια μετέβησαν χτες ο Αλ. Αλβαρογκονθάλεθ, βοηθός γγ του ΝΑΤΟ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις και ζητήματα ασφάλειας, και ο Μ. Πόποφσκι, αν. γενικός διευθυντής της Επιτροπής Γειτονίας και Διπραγματεύσεων Διεύρυνσης της Κομισιόν, για επαφές με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όπως και άλλους παράγοντες. Στόχος - σύμφωνα με όσα λέγονται - να ελέγξουν πώς προχωρούν μια σειρά από αναδιαρθρώσεις που έχουν ζητήσει από τους Σκοπιανούς για να προχωρήσει η ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια, Ο. Σέρμπακ, δήλωνε ότι «η Ρωσία θεωρεί τη "Μακεδονία" και την Ελλάδα δυο κυρίαρχες και ανεξάρτητες χώρες» και καλούσε για μια λύση που να είναι «κατάλληλη και για τις 2 πλευρές».

Τέλος, στη γείτονα, και ενώ φημολογείται αεροπορική μετάβαση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στα Σκόπια «τις επόμενες βδομάδες», ολοκληρώθηκε η αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, που βρισκόταν στο εσωτερικό της αίθουσας αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων, στο πλαίσιο των κινήσεων «καλής θέλησης» που συμφωνήθηκαν πρόσφατα στο Νταβός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ