Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και υποκριτικές εκκλήσεις για «εκεχειρία»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ προχωρούν σε «προσωρινή επιχειρησιακή παύση» κατά θέσεων τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία ανακοίνωσε χτες βράδυ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ εξαιτίας της απόφασης Κούρδων των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) να αναστείλουν τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στα σύνορα Συρίας - Ιράκ και να μεταβούν στο Αφρίν, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις των Κούρδων στο Αφρίν κατά του τουρκικού στρατού.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι Κούρδοι που στηρίζονται από τις ΗΠΑ μετέβησαν στο Αφρίν «παρά την επιθυμία» της Ουάσιγκτον. Η εξέλιξη, πάντως, φαίνεται πως ανακοινώθηκε με τρόπο που αφήνει, εμμέσως πλην σαφώς, κάποιες αιχμές κατά της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στη Βόρεια Συρία, εναντίον της οποίας είχαν ταχθεί, εδώ και καιρό, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και αξιωματικοί στο Πεντάγωνο με το επιχείρημα ότι η τουρκική επίθεση θα «υπονομεύσει» τις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στον υποτιθέμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Το ίδιο διάστημα, μαίνονται οι συγκρούσεις στο Αφρίν και στο προάστιο της Δαμασκού, Ανατολική Γκούτα, με αποτέλεσμα και άλλες δεκάδες νεκρούς μέσα στο τελευταίο τριήμερο.

Στην κωμόπολη Ντούμα πάντως κοντά στην Αν. Γκούτα για πρώτη φορά χθες έφθασαν 46 φορτηγά του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού με τρόφιμα και φάρμακα για περίπου 27.500 άτομα. Νωρίτερα, Σύροι αξιωματούχοι διαπίστωναν σημαντική πρόοδο στις χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού υποστηρίζοντας πως πλέον έχει ανακαταληφθεί πάνω από το 36% των περιχώρων της Αν. Γκούτα. Μάλιστα, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, διαβεβαίωσε ότι «πρέπει να συνεχιστούν» οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών στην Αν. Γκούτα «παράλληλα με τη δυνατότητα που θα δοθεί στους άμαχους να απομακρυνθούν από τα εδάφη».

Στην Αγκυρα, όπου διαπιστώνεται αύξηση των απωλειών και για τον τουρκικό στρατό από τις επιχειρήσεις στο Αφρίν, ανακοινώθηκε συνεδρίαση των «επιτροπών» ΗΠΑ - Τουρκίας για επίλυση των διμερών διαφορών στη Συρία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (8 και 9 Μάρτη) στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, χτες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε με 29 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 αποχές βρετανικό σχέδιο απόφασης που ζητά τη διενέργεια από τον ΟΗΕ στη Συρία «επείγουσας έρευνας για την πρόσφατη βία στην Ανατολική Γκούτα».

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να διασφαλίσει ότι η Συρία θα αποδεχθεί «χωρίς καμία αμφισημία» το ψήφισμα του ΟΗΕ για εκεχειρία και συζήτησε στη συνέχεια με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, για τις εξελίξεις στη Συρία εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία».

Τέλος, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, στην Ουάσιγκτον καταδίκασε την επίθεση «που το καθεστώς Ασαντ, με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν έχει εξαπολύσει εναντίον του πληθυσμού της Ανατολικής Γκούτας», ενώ προβάλλεται και το πρόσχημα της χρήσης χημικών όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ