Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζουν οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ

Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στη σύνθεσή του με τους υπουργούς Αμυνας, εστιάζοντας σε όλα τα θέματα που αφορούν στην παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων των κρατών - μελών, στην «προβολή ισχύος» της ΕΕ σε άλλες ζώνες, όπου διακυβεύονται συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, και τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση προγραμματίζεται να ξεκινήσει με συζήτηση για την περιλάλητη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO). Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν απόφαση, η οποία επισημοποιεί τον κατάλογο των έργων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της PESCO. Αναμένεται, επίσης, να υιοθετήσουν σύσταση σχετικά με τον «χάρτη πορείας» για την εφαρμογή της PESCO. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη θεσμοθέτηση της PESCO, με τα 25 κράτη - μέλη που συμμετέχουν να έχουν ήδη συμφωνήσει ως προς τον αρχικό κατάλογο των 17 «συνεργατικών έργων».

Παραπέρα, οι υπουργοί Αμυνας θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στη συντονισμένη ετήσια επανεξέταση στον τομέα της άμυνας (CARD), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, τις συμπράξεις στον τομέα της ΚΠΑΑ, καθώς και τις εν εξελίξει εργασίες σχετικά με τη στρατιωτική κινητικότητα.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα επανεξετάσει τις «εκπαιδευτικές αποστολές» της ΕΕ που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι και τη Σομαλία, ενώ θα επανεξεταστεί και η λειτουργία της στρατιωτικής δυνατότητας σχεδίασης και διεξαγωγής επιχειρήσεων (MPCC) που θεσπίστηκε τον Ιούνη του 2017 και επιβλέπει τις «εκπαιδευτικές αποστολές» της ΕΕ.

Τέλος, στο γεύμα εργασίας, οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν για τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ