Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
Εξαρση ΝΑΤΟικών ασκήσεων στη Μεσόγειο

Σειρά ΝΑΤΟικών ασκήσεων, όπου παίρνει μέρος και η Ελλάδα, πραγματοποιούνται στο χώρο της Μεσογείου τις μέρες αυτές, με κύριο χαρακτηριστικό τους την πολεμική προετοιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, σε επιχειρήσεις που προβλέπονται στο νέο δόγμα του.

Η μεγαλύτερη πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, με τη συμμετοχή περίπου 70.000 στρατιωτών. Πρόκειται για την άσκηση «BRIGHT STAR 2001» (Λαμπερό Αστέρι) που διεξάγεται την περίοδο 8 - 31 Οκτωβρίου 2001. Η άσκηση αυτή είναι διακλαδική πολυεθνική άσκηση συνεργασίας και συνεκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας αμφιβίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων που εκτελείται κάθε μονό έτος στην Αίγυπτο. Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Κουβέιτ και Ιορδανία. Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «είναι η διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και συνεργασίας σε συνδυασμένες αεροναυτικές επιχειρήσεις μεταξύ κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και αραβικών κρατών». Η Ελλάδα θα συμμετέχει σ' αυτήν με ένα λόχο της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό και τρία αεροσκάφη τύπου F-16.

Την ίδια περίοδο, το διάστημα 5 - 23 Οκτωβρίου 2001, άλλη ΝΑΤΟική άσκηση διεξάγεται στην Ισπανία και τη Δυτική Μεσόγειο. Πρόκειται για την ετήσια άσκηση «DESTINED GLORY 2001» (Αναπόφευκτη Δόξα), με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 στρατιωτών, 35 πλοίων και 40 αεροσκαφών από 10 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Η Ελλάδα συμμετέχει με 145 άνδρες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, μία φρεγάτα, ένα αρματαγωγό και τέσσερα αεροσκάφη Α-7Ε. Οσον αφορά το σενάριο, οι δυνάμεις, σημειώνει το ΓΕΕΘΑ, «θα σχηματίσουν μία πολυεθνική δύναμη άμεσης αντίδρασης, ικανή να διεξάγει ένα πλήρες φάσμα αμυντικών επιχειρήσεων, όπως Peace Support (σ.σ. υποστήριξης της ειρήνης) και Crisis Response (σ.σ. διαχείρισης κρίσεων)». Επίσης, η άσκηση αυτή «αποσκοπεί στη διατήρηση της ετοιμότητας των τμημάτων του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε κάθε είδους κρίση. Σχεδιάστηκε για να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα των αμφιβίων, χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ». Η άσκηση προγραμματίστηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις Νοτίου Ευρώπης (Allied Forces Southern Europe - AFSOUTH) και θα είναι υπό τη διεύθυνση του διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Κρούσης και Υποστήριξης Νοτίου Ευρώπης (COMSTRIKFORSOUTH).

Επίσης από 1 Οκτώβρη και μέχρι 25 του μηνός, διεξάγεται στην περιοχή της τουρκικής Θράκης η ΝΑΤΟική άσκηση «ADVENTURE EXCHANGE 2001» (Περιπετειώδης Ανταλλαγή). Η άσκηση αυτή ανήκει στον κύκλο των ασκήσεων που σχεδιάστηκαν για να εκπαιδεύσουν τη Δύναμη Αμεσης Αντίδρασης Ξηράς (Immediate Reaction Task Force - Land) σε θέματα υψηλής ετοιμότητας. Συμμετέχουν πάνω από 2.000 στρατιώτες από 14 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Η Ελλάδα συμμετέχει με μια Πυροβολαρχία Πυροβολικού δύναμης 80 ανδρών. «Αυτές οι δυνάμεις, επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ, θα σχηματίσουν ένα πολυεθνικό στρατηγείο και μία πολυεθνική Δύναμη Αμεσης Αντίδρασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ