Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ
Στάχτη στα μάτια των λαών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο

«Υποκρισία και ευχολόγια», χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας την έκθεση σχετικά με τον κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων. Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πιο συγκεκριμένα τα εξής:

«Είναι αλήθεια ότι η παραγωγή και εμπορία όπλων, περισσότερο ακόμη και από τη διακίνηση των ναρκωτικών και πετρελαίων, εξασφαλίζει τεράστια υπερκέρδη στο πολυεθνικό, ιδιαίτερα αμερικάνικο κεφάλαιο.

Για την αύξηση του τζίρου και των υπερκερδών από την πώληση όπλων, προωθείται, και με πρόκληση και υποδαύλιση εντάσεων, πολεμικών συγκρούσεων και αλληλοσφαγής των λαών, η παραγωγή και κατανάλωση πάσης φύσεως όπλων και πολεμοφοδίων. Οι κυβερνώντες συναινούν και συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή, μια που, όπως είναι γνωστό, η προμήθεια όπλων έχει τεράστιες "μίζες", που καταβάλλονται από τις κατασκευαστικές εταιρίες.

Οποιες και αν είναι οι προθέσεις του εισηγητή κ. Titley, στις σημερινές συνθήκες γενικής στρατιωτικοποίησης και πολεμοχαρούς παροξυσμού, με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, με τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα με την ξεδιάντροπη αξιοποίηση του τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ, τέτοιου είδους κώδικες, αν δεν αποτελούν στάχτη στα μάτια του κόσμου, είναι ευχολόγιο και υποκρισία. Το γεγονός ότι η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται μεταξύ των χωρών προς τις οποίες απαγορεύεται, σύμφωνα με τον κώδικα, η εξαγωγή όπλων δηλώνει του λόγου το ασφαλές.

Κατά τη γνώμη μας, επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος και περιορισμός, μέχρι και απαγόρευση της κατασκευής των πάσης φύσεως εξοπλισμών και όχι μόνο των εξαγωγών, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Επιβάλλεται η σταδιακή και σταθερή προώθηση του αφοπλισμού με άμεση εφαρμογή των διεθνών συνθηκών για την απαγόρευση παραγωγής και εξάπλωσης ορισμένων όπλων.

Τελικά όμως, αυτό είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος, του κινήματος ειρήνης σε παγκόσμια και εθνική κλίμακα, που όπως βλέπουμε το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται. Και ευτυχώς!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ