Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προ των πυλών

Περισσότερες από 160 ταινίες - αντιπροσωπευτικές της παγκόσμιας κινηματογραφίας - θα προβληθούν στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (9-18/11). Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει 15 ταινίες νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο, ενώ το βλέμμα του αφορά στα Βαλκάνια. Για πρώτη φορά στο διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχουν τόσο πολλές βαλκανικές ταινίες (Σλοβενία, Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία). Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα θα δοθούν Χρυσός και Αργυρός Αλέξανδρος (12,5 και 7,5 εκατ., αντίστοιχα). Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του είναι ο Τζον Μπούρμαν (θα προβληθούν όλες οι ταινίες του).

Στο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου συμμετέχουν 36 νέοι και παλιότεροι δημιουργοί. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει επτά προγράμματα, που περιλαμβάνουν όλο το έργο του Σταύρου Τορνέ (τον τιμά Φεστιβάλ) και του Ντίνου Δημόπουλου (θα του απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος).

Οι «Νέοι Ορίζοντες» περιλαμβάνουν 40 ταινίες, με αναφορές στον ανεξάρτητο κινηματογράφο των ΗΠΑ, στο νέο γερμανικό και γαλλικό, ενώ επανέρχεται το πρόγραμμα 3Χ3. Στις «Ματιές στα Βαλκάνια» θα προβληθούν 12 ταινίες. Θα προβληθούν και 15 σύγχρονες αργεντίνικες ταινίες. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται η αποκαταστημένη «Μητρόπολις» του Φ. Λανγκ (θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 16/11, με εκτέλεση της μουσικής του Bernd Schultheis. Τις βωβές σκηνές θα συνοδεύσουν οι ηχητικές εικόνες της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας). Ο Πολωνός σκηνοθέτης Γέρζι Σκολιμόφσκι επανέρχεται με έκθεση ζωγραφικής (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Στο περιθώριο του Φεστιβάλ οργανώνεται διήμερο (15-16/11) αφιερωμένο στον ψηφιακό κινηματογράφο, με ταινίες νέας τεχνολογίας και συζητήσεις ειδικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ