Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Αμλετ και Ριχάρδος ο 3ος

Σκηνή από την εκπληκτική ταινία του Λόρενς Ολίβιε «Αμλετ»
Σκηνή από την εκπληκτική ταινία του Λόρενς Ολίβιε «Αμλετ»
Βραδιά Σαίξπηρ είναι η αποψινή, καθώς ο μεγάλος αυτός θεατρικός συγγραφέας έχει την τιμητική του από τα τηλεοπτικά κανάλια. Από τη μια ο κλασικός «Αμλετ» του Λόρενς Ολίβιε και από την άλλη ένας «εκσυγχρονισμένος» Ριχάρδος ο 3ος από τον Ρίτσαρντ Λονγκέιν.

«Αμλετ», σκηνοθεσία Λόρενς Ολίβιε.

Ο Λόρενς Ολίβιε μετέφερε στην οθόνη το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Αμλετ». Μια ταινία, με αγωνιώδεις στιγμές και υποβλητική ατμόσφαιρα. Μια ιστορία φόνων και δολοπλοκιών, προδοσίας και εκδίκησης, αγάπης και καταστροφικού πάθους. Ο νεαρός πρίγκιπας δεν ξέρει ότι ο πατέρας του έχει δολοφονηθεί και είναι θυμωμένος, γιατί η μητέρα του παντρεύτηκε, μετά το θάνατο το πατέρα του, το θείο του. Οταν μάθει για τον πατέρα του, θα θέλει να πάρει εκδίκηση. Ο Αμλετ είναι ερωτευμένος με την Οφηλία, αλλά όταν αυτή θα νιώσει εγκαταλειμμένη από τον Αμλετ θα χάσει τα λογικά της. Ο «Αμλετ» είναι μία από τις πιο μεγάλες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, βραβευμένη με πέντε Οσκαρ, ενώ η εξαιρετικά επιτυχημένη σκηνοθεσία που δίνει στο έργο μια γρήγορη κίνηση οφείλεται στον μοναδικό Λόρενς Ολίβιε. Πρωταγωνιστούν: Λόρενς Ολίβιε, Τζιν Σίμονς, Πίτερ Κάσινγκ, Αντονι Κουέιλ, Νόρμαν Γούλαντ (ΕΤ-1, 24.00).

«Ριχάρδος ο 3ος», σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λονγκέιν.

Στην Αγγλία του Μεσοπολέμου, ο Ριχάρδος, ο νεότερος αδελφός του βασιλιά, εξοντώνει όσους μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά του για ν' ανέβει στο θρόνο. Ωστόσο, η σκληρότητα με την οποία κυβερνά, οδηγεί τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Πρόκειται για μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του πολύ γνωστού έργου του Σαίξπηρ με πλαίσιο μια φανταστική Αγγλία του Μεσοπολέμου, που σπαράσσεται από εμφύλιες διαμάχες. Αρχικά μια τολμηρή θεατρική παράσταση που βασίστηκε σε προσαρμογή του σαιξπηρικού έργου - ο Ριχάρδος ως Χίτλερ και οι σύμμαχοί του ντυμένοι με ανάλογες στολές. Πρωταγωνιστούν: Ιαν Μακ Κέλεν, Ανέτ Μπένινγκ, Μάγκι Σμιθ, Νάιτζελ Χόθορν, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κριστίν Σκοτ Τόμας κ.ά. (MEGA, 02.00).

«Ενας υπέροχος απατεώνας», σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ.

Στις προσπάθειες που κάνει ένας κυνικός και ανέντιμος δικηγόρος προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον τραυματισμό του γαμπρού του, που είναι καμέραμαν της τηλεόρασης και τραυματίστηκε σε ένα ματς, αναφέρεται η ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ «Ενας υπέροχος απατεώνας». Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία γύρω από την αμερικανική κοινωνία που στηρίζεται εξ ολοκλήρου στις διάφορες μορφές απάτης. Πρωταγωνιστούν: Τζακ Λέμον, Γουόλτερ Ματάου (Οσκαρ ερμηνείας), Ρον Ριτς, Κλιφ Οσμοντ (ΝΕΤ, 15.15).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτωχότερη η υποκριτική τέχνη (2003-12-30 00:00:00.0)
Ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο (2003-04-05 00:00:00.0)
Από τον «Σαίξπηρ» στον Φελίνι (2002-08-10 00:00:00.0)
«Εφυγε» ένας κορυφαίος του θεάτρου (2000-05-24 00:00:00.0)
Κυριακή: 1η σελ. Το "δίλημμα" του Τριφό (1997-11-30 00:00:00.0)
Από τον Ερρίκο στο ...γουέστερν (1996-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ