Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Ξαναθυμούνται τον εθελοντισμό

Καμπάνια για τον «εθελοντισμό» ξεκινάει το Υπουργείο Παιδείας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ), που την έναρξή της κήρυξαν χτες με μια «φιέστα» στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Χαϊδαρίου ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου κι ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Γ. Σακελλίων.

Το συγκεκριμένο σχολείο επιλέχτηκε, καθώς ακολουθεί μια σειρά ευρωπαϊκά προγράμματα για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, την Υγεία. Με αφορμή αυτά, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του ελληνικού δημόσιου σχολείου, κρύβοντας για άλλη μια φορά την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες μαθητές σε σχολεία μπουντρούμια με τεράστιες ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές.

Η καμπάνια για τον εθελοντισμό θα απευθύνεται σε σχολεία και μαθητές, με στόχο την ενημέρωση, την ανάληψη κι ενίσχυση εθελοντικών δράσεων από τα σχολεία, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα συνεργάζονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων, με κάποιες από τις λεγόμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». Τέτοιες οργανώσεις θεωρούνται τα Σώματα Προσκόπων κι Οδηγών, διάφορες οικολογικές οργανώσεις, ομάδες δασοπροστασίας κι αντιμετώπισης καταστροφών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα δε δόθηκαν κατά τη χθεσινή φιέστα κι ο Γ. Σακελλίων περιορίστηκε στο να εξάρει την «αξία» του εθελοντισμού όχι μόνο ως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και ως δράση που βοηθάει στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, «ως τρόπου ζωής».

Η προσπάθεια της ΓΓΝΓ να προωθήσει ευρωπαϊκά προγράμματα εθελοντισμού στη χώρα μας είχε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς αποτελέσματα όμως, καθώς απευθύνονταν σε φοιτητές και άνεργους για να προσφέρουν απλήρωτη εργασία σε τομείς όπως η πρόνοια που αποτελούν κρατική ευθύνη. Τώρα αν και φαίνεται να αλλάζουν αντικείμενο αυτά τα προγράμματα συνεχίζουν να έχουν το χαρακτήρα χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων (απασχόληση εθελοντών εκεί που έπρεπε να προσλαμβάνονται υπάλληλοι) και χειραγώγησης της κοινωνικής συνείδησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ