Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ανοίγουν το ορυχείο με τα ... ΜΑΤ

Προαποφασισμένη ήταν η επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους κατοίκους της περιοχής

Η προχτεσινή βαρβαρότητα των κυβερνητικών ΜΑΤ, είναι η προέκταση της αδιαφορίας και της περιφρόνησης που επιδεικνύουν οι κυβερνώντες στα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής
Η προχτεσινή βαρβαρότητα των κυβερνητικών ΜΑΤ, είναι η προέκταση της αδιαφορίας και της περιφρόνησης που επιδεικνύουν οι κυβερνώντες στα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής
Κάτω από την προστασία των ΜΑΤ συνεχίστηκαν και χτες οι πρώτες εργασίες διάνοιξης του ορυχείου της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή, το οποίο εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει πρώτη ύλη (λιγνίτη) στην εταιρία για τα επόμενα 25 - 30 χρόνια. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι, πιο αποφασισμένοι, συνεχίζουν ανυποχώρητα τον αγώνα τους, μέρα και νύχτα. Επιμένουν να διεκδικούν το δίκιο τους και καταγγέλλουν τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση, πως προκειμένου να διασφαλίσουν υπερκέρδη και ακόμη μεγαλύτερη προίκα για τους ιδιώτες που θα θελήσουν να βάλουν στο χέρι την επιχείρηση, δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Αποδείχτηκε, άλλωστε, περίτρανα μέσα από την ωμή κυβερνητική βία που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στον κάμπο της Μαυροπηγής. Οταν στις εκκλήσεις των κατοίκων να σκύψει πάνω από το πρόβλημά τους, απάντησε με την ανελέητη και προαποφασισμένη επίθεση των ΜΑΤ. Αυτό βεβαιώνεται από την ισχυρότατη αστυνομική δύναμη που κινητοποίησε (περισσότεροι από 500 άνδρες από τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη την κεντροδυτική Μακεδονία), αλλά και από την επιχείρηση κατασκοπίας που είχε στήσει τις προηγούμενες μέρες, χρησιμοποιώντας τους συνοροφύλακες ως ασφαλίτες.

Οι κάτοικοι, κόντρα στην επιχείρηση βίας και τρομοκρατίας, συνεχίζουν τον αγώνα τους και προσπαθούν να διευρύνουν τις συμμαχίες τους, προκειμένου το αίτημά τους να αποκτήσει πλατιά στήριξη. Ζητούν να απορροφηθούν στη δουλιά οι 150 άνεργοι νέοι που έχουν απομείνει στη Μαυροπηγή (συνολικά 600 κάτοικοι) και μετεγκατάσταση του οικισμού τους. Οπως έγινε το 1993 με την περίπτωση του Κλήτους, ή νωρίτερα με την περίπτωση του Κοπανού και άλλων κοινοτήτων που μετεγκαταστάθηκαν, γιατί οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να ζουν σε απόσταση αναπνοής από τα ορυχεία. Ομως, η ΔΕΗ που διαρρέει πως από την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του ορυχείου έχει χάσει πάνω από 100 δισ., αρνείται επίμονα να αναλάβει το κόστος αυτό(10-12 δισ.), προφανώς για να μην αφήσει «κακά προηγούμενα» στους ιδιώτες επενδυτές, που θα επιχειρήσουν να τη βάλουν στο χέρι.

Στο μεταξύ, οι δύο κάτοικοι που εντελώς αναίτια πρώτα έπεσαν θύμα της ανελέητης βίας των οργάνων καταστολής, και στη συνέχεια επίσης αναίτια συνελήφθησαν, εξακολουθούν να νοσηλεύονται φρουρούμενοι στο νοσοκομείο Πτολεμαίδας, κατόπιν εντολής της εισαγγελέα κ. Κακάλη.

Κυβερνητική η ευθύνη

«Την πρώτη και κύρια πολιτική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που έχει κάτω από την καθοδήγησή της τη φυσική ηγεσία της αστυνομίας. Η κυβέρνηση εξάλλου αν θέλει μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να ικανοποιήσει τα αιτήματά σας», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μιλώντας στους κατοίκους της Μαυροπηγής, το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την επίθεση των ΜΑΤ.

Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει αλλεπάλληλες Ερωτήσεις και Επερωτήσεις στη Βουλή και δεσμεύτηκε πως και πάλι θα κάνει κοινοβουλευτική παρέμβαση. Προειδοποίησε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια αυταρχική τακτική, προκειμένου να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της και τους κάλεσε να συντονίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μαζί με τους άλλους κατοίκους και τους εργαζόμενους του νομού.

Το ίδιο βράδυ ο Α. Τζέκης επισκέφθηκε και τους δύο τραυματίες στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, συζήτησε μαζί τους και ενημερώθηκε για τις απάνθρωπες συνθήκες τραυματισμού, σύλληψης και κράτησής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ