Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΡΩΣΙΑ
Μπλερ και Πούτιν βλέπουν «ευκαιρία για νέες σχέσεις»...

ΜΟΣΧΑ.-

Μία «ανανεωμένη αίσθηση του επείγοντος» στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη διαπίστωσε προχτές αργά το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το σχηματισμό διεθνούς συμμαχίας έναντι της τρομοκρατίας.

«Θεωρώ πως κάτι συμβαίνει στον κόσμο που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε... Πολλές από τις παλιές διαφορές του παρελθόντος μπορούν να διευθετηθούν, έχουμε μία πραγματική ευκαιρία να προωθήσουμε νέες σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε, επειδή τώρα αντιμετωπίζουμε κοινά συμφέροντα και κοινά προβλήματα» φέρεται να είπε ο Μπλερ μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλέστηκε χτεσινό ρεπορτάζ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ο Πρόεδρος Πούτιν ανταπέδωσε απ' την πλευρά του τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, λέγοντας πως αν και έως τώρα «η δυτική κοινή γνώμη δεν ήταν τόσο φιλική έναντι της Ρωσίας», οι προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση καρποφορούν «χάρη στη στάση ορισμένων ηγετών», αναφερόμενος προφανώς όχι μόνον στον Τόνι Μπλερ, αλλά και - αν όχι ιδιαίτερα... - στον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η επίσκεψη - αστραπή του Βρετανού πρωθυπουργού στη Μόσχα θα έχει και συνέχεια με την τριήμερη επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Αμυνας, Τζεφ Χουν, στη Μόσχα, που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα.

Επιπλέον, συνέχεια έχουν και οι επισκέψεις Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων προς την Ουάσιγκτον. Χτες, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν έφτασε στην Ουάσιγκτον όπου θα πάρει μέρος στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών - μελών της Ομάδας των Επτά Πλουσιότερων Χωρών του Κόσμου και της Ρωσίας. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή πληροφοριών και εκτιμήσεων πάνω στις προσπάθειες με στόχο την «οικονομική ασφυξία οργανώσεων της διεθνούς τρομοκρατίας», ενώ στο περιθώριο αυτής θα γίνει συνάντηση του Ρώσου υπουργού Οικονομικών με τον Αμερικανό ομόλογό του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ